SpaceX ще върне блокираните в космоса астронавти през следващата година

Свят

Те излетяха на планирана осемдневна мисия на 5 юни, но сега ще прекарат около осем месеца в орбита

 

Двама астронавти на НАСА, които са блокирани в космоса повече от два месеца, ще се завърнат на Земята през февруари 2025 г. със SpaceX, съобщава BBC.

Снимка: Reuters

От НАСА заявиха, че космическият кораб Boeing Starliner, с който астронавтите Сунита Уилямс и Бари Уилмор пътуваха до Международната космическа станция (МКС), ще се върне на Земята „без екипаж“. 

Двойката излетя на планираната осемдневна мисия на 5 юни, но сега ще прекара около осем месеца в орбита.

По пътя към МКС Starliner имаше проблеми, включително изтичане на хелий, който изтласква горивото в задвижващата система. Няколко двигатели също не работеха правилно.

Снимка: Reuters

Boeing и SpaceX получиха договори за милиарди долари от НАСА за осигуряване на търговски космически полети за нейните астронавти. Стойността на договора на Boeing е 4,2 млрд. долара, а на SpaceX, основана от милиардера Илон Мъск, - 2,6 млрд. долара

SpaceX досега е изпратила девет полета с екипаж в космоса за НАСА, както и някои търговски мисии, но това беше първият опит на Boeing за мисия с екипаж.

Снимка: Reuters

Инженерите на Boeing и НАСА прекараха месеци в опити да разберат техническите проблеми с кораба Starliner.

Те са провеждали тестове и са събирали данни както в космоса, така и на Земята. Надеждата им е да установят корена на проблемите и да намерят начин да върнат безопасно астронавтите у дома със Starliner. 

По време на пресконференция администраторът на НАСА Бил Нелсън заяви, че Boeing работи в тясно сътрудничество с НАСА, за да разбере какви подобрения трябва да бъдат направени в космическия кораб.

Снимка: Reuters

„Космическите полети са рискови, дори и най-безопасните и дори най-рутинните, а тестовият полет по своята същност не е нито безопасен, нито рутинен“, каза той. 

 

Беше взето решение за удължаване на престоя на двойката на МКС до февруари 2025 г., за да могат да се върнат на космическия кораб SpaceX Crew Dragon.

Допълнителното време позволява на SpaceX да изстреля следващия си апарат, като излитането е планирано за края на септември.

Той трябваше да има четирима астронавти на борда, но вместо това ще пътува до космическата станция с двама. Това оставя място за Уилмор и Уилямс да се присъединят към тях в кораба, който ще се върне на Земята в края на планираната си мисия през февруари следващата година.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст