1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Трети опит: Boeing пак ще опита да изстреля първата мисия на Starliner с екипаж

Свят

Проблеми в последния момент отложиха първите два опита за изстрелване

 

Космическият кораб Starliner на Boeing ще направи трети опит да изведе астронавти в космоса за първи път - дълго отлаган етап от тестовете в амбициите на авиокосмическия гигант да засили конкуренцията си със SpaceX на Илон Мъск, предава Reuters.

Снимка: Getty Images

Капсулата CST-100 Starliner и двама астронавти на борда трябва да излети от стартовата площадка на космодрума Кейп Канаверал във Флорида, прикрепена към ракетата Atlas V на Boeing-Lockheed Martin. 

Boeing възнамерява Starliner да се конкурира с капсулата Crew Dragon на SpaceX, която от 2020 г. насам е единственото превозно средство на НАСА за изпращане на членове на екипажа на МКС в орбита от територията на САЩ. 

Капсулата и нейният встъпителен екипаж - астронавтите на НАСА Бари „Буч“ Уилмор и Сунита „Суни“ Уилямс - ще се отправят към Международната космическа станция (МКС). 

Проблеми в последния момент отложиха първите два опита за изстрелване на Starliner с екипаж.

Снимка: Getty Images

 

Обратното броене на 6 май беше спряно два часа преди старта заради три проблема, които изискваха седмици на допълнително проучване. Друг опит миналата събота беше спрян по-малко от четири минути преди излитането заради повреда в компютъра на стартовата площадка.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии