Само 1/3 от милионерите се чувстват богати

Защо е така?

 

САЩ преживяха безпрецедентен бум на богатството. И все пак малко американци - включително милионерите, се чувстват уверени за финансовото си състояние. Само 12% от американците се смятат за богати, според нов доклад на Edelman Financial Engines.

Въпреки високото си богатство, само 33% от милионерите казват същото, сочи докладът. Edelman Financial Engines анкетира повече от 3000 възрастни над 30 години от 12 юни до 3 юли, включително 1500 заможни американци с домакински активи между 500 000 и 3 милиона долара.

Разбира се, богатите стават все по-богати. Общата нетна стойност на най-добрите 1%, определени като тези с богатство над 11 милиона долара, се увеличи с близо 2 трилиона долара, за да достигне рекордните 46,2 трилиона долара през първото тримесечие на 2024 г., според данни на Федералния резерв, до голяма степен подсилени от печалбите от техните запаси.

Но в началото на 2020 г. с покачването на цените на жилищата поради пандемията от Covid-19, създаването на богатство е концентрирано до голяма степен сред собствениците на жилища, показва също проучването на Фед за потребителските финанси.

 

„Собствеността на жилище не се усеща като богатство“, каза Жан Чацки, експерт по лични финанси и главен изпълнителен директор на HerMoney.com, който работи с Edelman Financial Engines по доклада. „Домовете са актив, който използваме всеки ден, не е като салдото във вашата пенсионна сметка или вашата спестовна сметка.“

В същото време продължителният период на висока инфлация направи почти всичко по-скъпо и постави на изпитание бюджетите на домакинствата. Индексът на потребителските цени, ключов измерител на инфлацията, който проследява средните цени в широк набор от потребителски стоки и услуги, се е увеличил в САЩ с 2,5% през август спрямо година по-рано, според Бюрото по трудова статистика.

Въпреки че инфлацията в момента се охлажда, в повечето случаи повишенията на цените само се забавят - не падат директно. Данните показват, че за да свържат двата края, все повече хора разчитат на кредитни карти за покриване на ежедневните разходи.

Сега американците дължат рекордните 1,14 трилиона долара по своите кредитни карти, а средният баланс на потребител възлиза на 6 329 долара, което е ръст от 4,8% на годишна база, според съответно Фед на Ню Йорк и TransUnion.

Все повече кредитополучатели носят дългове от месец на месец и нарастващ брой изостават с месечните си плащания по кредитни карти. През последната година приблизително 9,1% от балансите по кредитни карти са преминали в просрочие, отчете Федералният резерв на Ню Йорк за второто тримесечие на 2024 г.

Близо половината, 44%, от американците казват, че дълговете по кредитни карти са най-голямата заплаха за способността им да трупат богатство, според Edelman Financial Engines.

„Дългът е и винаги е бил убиец на спестявания“, каза Чацки. „Дълговете по кредитни карти с висок лихвен процент, повече от други видове дългове, са убиец на спестяванията. Не можете да спестявате, не можете да инвестирате", каза експертът.

„Чувството за богатство може да бъде свързано и с липсата на грижи за парите“, каза Изабел Бароу, директор на финансовото планиране в Edelman Financial Engines. Това означава да живееш в рамките на средствата, които изкарваш и да не взимаш заеми.

Само една трета, или 32%, от милионерите се смятат за богати и почти половината, 48%, смятат, че финансовите им планове се нуждаят от подобрение, установи отделно проучване на планирането и напредъка на Northwestern Mutual. Northwestern Mutual анкетира повече от 4500 възрастни през януари.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст