1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Руски ракети поразиха 30% от енергийната инфраструктура на Украйна за два дни

Свят

Във вторник Украйна призова цивилните граждани на старната да не използват домакински уреди

Русия удари около 30% от енергийната инфраструктура на Украйна при своите ракетни атаки в понеделник и вторник, заяви в интервю за CNN украинският министър на енергетиката Херман Халюшченко в интервю за CNN, цитиран от БНР.

"Изпращаме това съобщение до нашите партньори: Трябва да защитим небето над Украйна“, каза Халюшченко пред CNN късно във вторник, добавяйки, че Русия пренебрегва международните правила.

"Те не се интересуват от каквито и да било международни споразумения или конвенции", добави той.

Във вторник Украйна призова цивилните граждани на старната да не използват домакински уреди като фурни и перални, за да пестят електричество, тъй като милиони от тях са изправени пред прекъсвания на тока след най-голямата руска атака срещу украинската енергийна мрежа от избухването на войната.

Украинското министерство на енергетиката съобщи в понеделник вечерта, че ще спре износа на електроенергия в резултат на последните масирани руски ракетни удари по енергийните съоръжения в страната.

Министерството отбеляза, че износът ще бъде спрян от 11 октомври, за да позволи на Украйна да "стабилизира собствената си енергийна система".

"Именно износът на електроенергия от Украйна помогна на Европа да намали потреблението на руски енергийни ресурси. И затова Русия разрушава нашата енергийна система, убивайки самата възможност за износ на електроенергия от Украйна", заяви тогава министърът на енергетиката на Украйна Херман Халюшченко.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии