1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Руски бизнесмен купи верига строителни магазини за близо 10 долара

Свят
 

Лиокумович посочва, че е платил 600 рубли за германската верига от магазини "Направи си сам"

Бизнесменът Йозеф Лиокумович е купил контролния пакет (60 на сто) от руския бизнес на германския строителен магазин OBI за 10 долара, след като руската страна е уредила дълговете си. Това заяви предприемачът в интервю за руското издание на сп. Forbes, цитирано от Reuters и в. "Комерсант".

Реалната цена на придобивката

Лиокумович посочва пред Forbes, че е платил 600 рубли (9,84 долара) за германската верига от магазини "Направи си сам", която включва 27 хипермаркета в Русия, където работят около 4900 души.

Кой остава притежател на останалите 40 на сто не се уточнява. Лиокумович отбеляза единствено, че става въпрос за "честен партньор", готов да развива предприятието. Той обяви пред Forbes, че заедно с компанията майка на руската верига е изплатил над 30 млн. евро дългове, без да дава други подробности и че се предвижда предприятието да бъде развито. 

Групата за търговия на дребно Tengelmann, която притежава ОБИ, не е отговорила на молбата на Ройтерс за коментар.

През март OBI съобщи, че напуска Русия, след като Москва атакува Украйна.

През 2019 г. Лиокумович е преговарял за придобиване на дейностите на OBI за 100 милиона евро (102,3 милиона долара), каза той, като уточни, че познавал шефа на Tengelmann Карл-Ериван Хауб от години. Хауб изчезна през 2018 г., когато не се върна от ски в Алпите, припомня Reuters.

А сега накъде?

Очаква се да започне процес на ребрандиране на магазините през септември, което е ключово условия в споразумението за продажба на компанията в Русия.

OBI, която притежава над 640 магазина в Централна и Източна Европа, заяви през април, че магазините й в Русия са затворени и ще останат затворени за постоянно заради действията на Москва в Украйна.

Лиокумович увери, че новата компания ще осигури приемствеността в дейностите, но че ще работи с руски доставчици и че предвижда да замени музиката в магазините с руска музика.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии