1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Град в Норвегия иска от ЕК разрешение да въведе 26-часов ден

Град в Норвегия иска от ЕК разрешение да въведе 26-часов ден

Как часовниците със стрелки, които изобразяват времето до 12, ще бъдат премонтирани и с още едно число?

 

Най-северният регион на Норвегия поиска от Европейската комисия (ЕК) да му даде разрешение да установи часова зона с 26-часов ден, казва Politico.

Традиционният 24-часов модел за дължината на деня се оказа скучен за норвежците.

Кадри от норвежкия град Вадсьо

Странният план, насърчаван от кмет на местен град в Арктическия кръг близо до руската граница, има за цел да засили местните ценности, да увеличи времето, прекарано със семейството, както и да привлече нови жители в региона. Всички тези идеи звучат много добре, но на практика детайлите остават неясни.

В писмото си до Европейската комисия, която потвърди, че е получила искането, регионът иска от органа на ЕС да инструктира норвежките власти да одобрят създаването на часова зона с 26-часови дни вместо 24-часови.

Снимка: Getty Image
Как ще работят на практика новите часови зони?

Кметът на Вадсьо, която е и автор на писмото, не е сигурна и как часовниците със стрелки, които изобразяват времето до 12, ще бъдат премонтирани и с още едно число, за да станат до 13.

„Чрез нашия проект „MOREtime“ ние се стремим да отпразнуваме и популяризираме този уникален начин на живот, предлагайки на хората възможността да се насладят на повече качествено време, занимавайки се с дейности като риболов, лов, изучаване на нови езици или просто прекарване с любими хора,“ казва кметът.

Снимка: iStock

Чрез удължаване на продължителността на дните Педерсен се надява, че повече хора ще бъдат вдъхновени да се преместят в отдалечения регион. Гарантирането, че районът е населен, е „по-важно от всякога“ в разгара на войната между Русия и Украйна.

Може ли наистина да се случи?

Норвегия не е член на ЕС, но страната е част от Европейското икономическо пространство (ЕИП). Въпреки че директива на ЕС регулира въвеждането на лятното часово време, друг въпрос е дали има правомощия за създаване на отделни часови зони.

Според служител на Комисията часовите зони са въпрос на георгафското разпределение на самите държави, така че е малко вероятно ЕС да може да удовлетвори искането на региона.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии