1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

На 8 електромобила у нас се пада по 1 зарядна станция

На 8 електромобила у нас се пада по 1 зарядна станция

За последните 6 месеца зарядните станции за електромобили в България са се увеличили с 410

За последните 6 месеца зарядните станции за електромобили в България са се увеличили с 410 и сега общият им брой е 1760. Броят на електромобилите е 13 466, хибридните автомобили са 51 910. Това се обяснява както с повишените нужди, така и с европейска директива, която се очаква скоро да се превърне в регламент.

Цялата 2024-та се очаква да бъде година на напредък по отношение на развитието на зарядната инфраструктура за електрически превозни средства, се казва в анализ на Индустриален клъстер "Електромобили", цитиран от БНР.

Според проучването динамиката на развитие на електрическата мобилност в Европа и по света се увеличава през 2023 г. България има преднина в региона, но в последните две години този процес се забавя значително.

Забавяне на процесите се регистрира в цяла Европа и има редица причини за това, каза Иван Костов, член на УС на ИКЕМ. У нас обаче, освен инфлацията, върху готовността на потребителите да преминат към електрически превозни средства оказва влияние и недостатъчно развитата инфраструктура и неравномерното покритие с места за зареждане.

Най-много станции в момента у нас са разположени в големи български градове и по основната пътна мрежа (магистрали).

България е единствената страна в Европейския съюз, която няма система за подпомагане на бизнеса и потребителите. Затова се очаква с нетърпение закон за насърчаване на електрическата мобилност. Проектът се очаква да бъде представен и предложен за обществено обсъждане, допълни още Костов.

Според него и колегите му от ИКЕМ, законът трябваше да е факт през март 2023 г. В него освен за стимулите трябва да намери място и гаранция за професионална реализация на подготвяните и в момента кадри.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии