1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

Природният газ в Европа поевтиня драстично

Свят

В края на зимата, газохранилищата са пълни на около 65%

В същото време, с приближаването на Европа към края на зимния сезон газохранилищата са пълни на около 65% - доста над 10-годишната осреднена стойност от 54% за този период на  годината, съобщава БНР.

Има и нарастване на производството на електроенергия от алтернативни енергийни източници, включително вятърна и ядрена енергия. Освен това усилията за пестене на енергия от домакинствата и предприятията помогна да се избегне енергиен дефицит. Нови данни показват, че търсенето на газ в Германия е било с около 8% по-ниско в началото на февруари от четиригодишната средна стойност, докато през 2022 г.

Снимка: istockphoto

Междувременно Европа продължава да търси алтернативи на доставките на руски газ, включително от Катар и Оман, докато вторият по големина износител от САЩ на втечнен газ Freeport възобнови доставките след няколко месеца на прекъсване заради пожар.

Анализаторите обаче се съмняват дали спадът в цените ще продължи още дълго. С наближаването на края на зимата и намаляването на търсенето на отопление, по-ниските цени могат да направят газа по-икономичен за производството на електроенергия в Европа от алтернативи като въглища.

Снимка: istockphoto

'Цените на газа паднаха до диапазон, който предполага, че сега е по-изгодно да се управляват газови инсталации с най-висока ефективност в сравнение с най-нискоефективните въглищни инсталации“, отбеляза Щефан Улрих, анализатор в агенция Bloomberg.

Също така се повишава търсенето на газ от Индия до Китай. Цените могат да се повишат, ако има и продължително студено време преди края на зимата или ако има прекъсвания на доставките.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5