Приятел на Путин му построил вила за милиони във Финландия

Свят

Къщата обаче пустее, руският президент не желаел зда ходи

Рибарска вила за милиони долари във Финландия очаква руския президент лидер Владимир Путин, но вероятно той никога няма да я използва.

Изоставената ваканционна къща е на брега на езерото Саймаа в югоизточна Финландия и е построена за Путин от близък приятел на цената на около 3,2 милиона долара, според руското независимо издание The Insider, което не е свързано с Insider.

Триетажната вила разполага с асансьор, винарска изба, подземен гараж, сауна, личен плувен басейн, билярдна зала, офис и осем тоалетни, съобщава The Insider, позовавайки се на генералния план на къщата.

Но сградата така и не е завършена, твърди репортерът на изданието Сергей Кънев.

Видеозапис, показва как Кънев влиза в празната къща през отворена врата. Вътре намерил скеле, купчини строителни материали, плочки, стълба, кабели, хладилници и немонтирана вана.

„Не докосвайте тези кутии без моето одобрение!“ пишеше на руски език върху картонена кутия.

Строителството беше изпълнено с проблеми, като строителните екипи трябваше редовно да се сменят, защото не им се плащаше добре.

Вилата е финансирана от Виктор Хмарин, стар съученик на Путин в Ленинградския държавен университет, който сега лобира за руския лидер. Те ходели на танци заедно в колежа и тренирали борба заедно.

Сега Хмарин е генерален директор на най-голямата водноелектрическа компания в Русия и е женен за братовчедка на Путин, според Forbes.

Хмарин е построил финландската вила в опит да накара Путин да прекарва повече време с него, според The Insider.

Лобистът е платил около 541 000 долара за основната сграда, 216 000 долара за охранителна къща, 432 000 долара за строителни материали и допълнителни разходи за дървени мостове, пътеки, рибарска къща и други съоръжения.

Не е ясно кога точно е извършено строителството, но е било преди юли 2017 г., според The Insider. Тогава Путин пристигна в близкия град Савонлина, където се срещна с президента на Финландия Саули Ниинистьо.

По време на срещата на Путин помощник на Хмарин пристигнал във вилата и казал на строителните работници да спрат строежа, защото Путин вече не се интересувал от риболов във Финландия.

Хмарин по-късно отписва къщата като загуба, след като не може да намери купувач.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст