1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Fitch потвърди положителния кредитен рейтинг на България

Свят

Експертите очакват инфлацията да остане двуцифрена през първото тримесечие на 2023 г.

Рейтинговата агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива. Това обявиха от Министерството на финансите.

Рейтингът на България е подкрепен от нейната силна външна и фискална позиция в сравнение с държавите със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет, се казва в позицията на Fitch.

От друга страна, неблагоприятните демографски фактори тежат на потенциалния икономически растеж и на публичните финанси в дългосрочен период. Положителната перспектива отразява плановете за членство на страната в еврозоната, което може да доведе до по-нататъшни подобрения в показателите за външната позиция на страната, коментират от Министерството на финансите.

Въпреки политическата нестабилност, от рейтинговата агенция вярват, че властите остават ангажирани с приемането на еврото от 1 януари 2024 г., като рисковете около този срок са свързани главно с изпълнението на конвергентните критерии. Като се има предвид високата несигурност относно бъдещата динамика на инфлацията през следващите две години, рисковете от забавяне на приемането на еврото след 2025 г. се увеличават. Това е балансирано от ясен ангажимент на местно и европейско ниво за ускоряване на процеса, добавят от министерството.

Според Fitch пренасянето на неблагоприятни ефекти и забавянето на частното и публично потребление ще намалят икономическия растеж през 2023 г. до 1,4 процента (при 3,8 %, които се очакваха в оценката на рейтинга през юни). Растежът на инвестициите трябва да се увеличи в съответствие с увеличените средства от ЕС през следващата година. Експертите от рейтинговата агенция очакват растежът да се нормализира през 2024 година и да се върне на нива около 3%.

От Fitch повишават прогнозата за средногодишната инфлация на 13,1 процента през 2022 година. Експертите очакват също инфлацията да остане двуцифрена през първото тримесечие на 2023 г. и да се забави до 5,5 на сто на годишна база в края на годината.

Бюджетният дефицит се прогнозира да остане като цяло непроменен през 2022-2023 г. - около 3,8% от Брутния вътрешен продукт (БВП).

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии