Пътуване до Копенхаген: Колко ще ви струват три дни в най-скъпата страна в Европа?

Свят

Магнити за 70лв. и кафе за 11 лв.: колко сте готови да похарчите?

 

Представете си, че се разхождате по живописните улички на Копенхаген. Това е градът, който перфектно съчетава уютна култура с впечатляващ дизайн. Но докато се наслаждавате на красотата на датската столица, има един малък въпрос, който често преследва пътешествениците: Колко всъщност ще ми струва това?

Копенхаген е известен не само с велосипедите си, каналите и изкуството, но и с високите си цените. Тази дестинация може да бръкне сериозно в портфейла ви, но пътуването си струва всяко евро и всяка датска крона, която изхарчите. Ето как изглежда една стандартна сметка за това преживяване.

Самолетен билет

Пътуването до Копенхаген започва със самолетен билет, който, ако имате късмет и резервирате на време, може да е много по-евтин. Двупосочен билет за три дни на човек може да ви струва около 96 евро.  Но ако се решите в последния момент или планирате да летите по време на празниците, бъдете готови за цени около 200 евро.

 

Настаняване

В Копенхаген, където „хюге“ е начин на живот, ще намерите настаняване за всеки вкус – и бюджет. Ако предпочитате комфорта на хубав хотел в центъра на града, за 2 нощувки може да платите 378 лв. Луксозните хотели, с модерен датски дизайн и 4 звезди са около 627 лв. за 2 нощувки. Ако искате да опитате нещо ново, може да запазите стая в хотел-капсула, който е точно в центъра на града и ще ви струва само 200 лв. за 2 нощувки.

 

Колко скъпа е храната?

Кулинарното пътешествие в Копенхаген е истинско приключение. Може да започнете с класическо „смьореброд“ – традиционния датски сандвич, който струва около 10-15 евро и се продава на всеки ъгъл. Кафенетата и бистрата предлагат обяд за около 130 датски крони, което се равнява на около 34 лв. Храната по заведенията е изключително скъпа. Само едно парче пица струва 110 датски крони, което се равнява на 29 лв. Градът е известен с вкусните си печива. Ако искате да хапнете прясно приготвен кроасан с шоколад и да изпиете едно капучино ще трябва да приготвите 90 датски крони, което се равнява на 23 лв. Често срещаната цена на кафето е 11 лв.

 

Транспорт: Велосипедите владеят града

В Копенхаген няма как да не забележите, че градът е създаден за колела. Наем на велосипед за деня струва около 15-20 евро, което е най-добрият начин да разгледате града. Ако пък предпочитате обществения транспорт, билет за една посока е около 30 датски крони, което се равнява на 8 лв. За по-удобно придвижване препоръчваме да обикаляте пеш.

Атракции: Културата на Копенхаген на една ръка разстояние

Културното изживяване в Копенхаген също изисква инвестиция. Например, разходка из Tivoli Gardens ще ви струва около 37 лв., но магията на този приказен парк ще ви върне в детството. Кралският дворец „Амалиенборг“ 170 датски крони, но ако сте учащ получавате отстъпка и плащате само 80 датски крони.

Ако сте фенове на изкуството и историята, може да включите и посещение на Националната галерия на Дания, където билетите струват 36 датски крона. Може да посетите ботаническата градина за 45 датски крона или да обиколите другите интересни замъци като „Розенборг".

За всички, които обичат да купуват магнити и малки подаръци, подгответе се добре, защото един магнит струва средно по 45 датски крони, което се равнява на 11 лв. На много места ще намерите „промоции“ за покупка на 10 магнита, която ще ви струва 40 евро.

Има и много интересни места, които може да посетите напълно безплатно като статуята на малката русалка или или "Кастелет", известна крепост.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст