1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Откриха изгубен домат след месеци в космоса

Откриха изгубен домат след месеци в космоса

Човекът, който го е изгубил, постави рекорд за най-дълъг престой на американски астронавт в микрогравитация - повече от година

Може би никъде във Вселената пресният, зрял домат не е по-ценен от този на Международната космическа станция, където астронавтите живеят месеци наред и се хранят основно с пакетирани, готови за продажба стоки. 

Ето защо астронавтът Франк Рубио се превърна в герой в една лека загадка, чието разрешаване отне месеци, пише CNN. 

След като по-рано тази година Рубио събрал един от първите домати, отглеждани някога в Космоса, според астронавта, той признал, че го е загубил.

Сложих го в малка торбичка и един от моите колеги от екипажа правеше събитие с няколко ученици и си помислих, че ще е хубаво да покажа на децата - "Хей, момчета, това е първият домат, отгледан в космоса", - каза Рубио по време на събитие през октомври. "Бях сигурен, че съм го закрепил с велкро там, където трябваше... и после се върнах и той изчезна." 

В микрогравитационната среда на космоса всичко, което не е закрепено за стена, рискува да изплува - обречено да прекара вечността скрито зад някое кътче или пролука в орбиталната лаборатория с размерите на футболно игрище и нейните лабиринти.

Рубио каза, че вероятно е прекарал от осем до двадесет часа от свободното си време в търсене на този домат.

"За съжаление - тъй като това е просто човешка природа - много хора казват: "Вероятно е изял домата", казва Рубио. "А аз исках да го намеря най-вече, за да мога да докажа, че не съм ял домат."

Но той така и не го намери.Рубио се завръща на Земята на 27 септември с ценния продукт, който все още е изгубен на борда на космическата станция. Той остава изгубен - досега. 

По време на пресконференция членовете на екипажа, останал на космическата станция, разкриха, че най-накрая са открили домата.

Рубио "беше обвиняван от доста време, че е изял домата", каза астронавтът на НАСА Джасмин Могбели. "Но ние можем да го оправдаем".

Домати на върха на историческа мисия 

Астронавтите не разкриват къде е бил доматът, нито уточняват в какво състояние е бил продуктът, когато е намерен.

През октомври Рубио предположи, че вероятно вече е бил изсъхнал до неузнаваемо гниене. Поради влажността на въздуха на космическата станция "вероятно се е изсушил до степен, в която не може да се разбере какво е", каза Рубио.

Завръщането на Рубио на Земята през септември е исторически момент. Престоят му на космическата станция, продължил повече от година, постави рекорд за най-дълъг престой на американски астронавт в микрогравитация.

Първоначално Рубио очакваше да прекара само шест месеца на борда на Международната космическа станция. Вместо това той изкара 371 дни след откриването на теч на охлаждаща течност от първоначалния му кораб - руския "Союз" - докато той беше прикачен към орбиталния пост.

В интервюто си през октомври Рубио признава колко тежки са били моментите от пътуването.

"Позволих си един ден да се почувствам тъжен и да се самосъжалявам, а след това се опитах наистина да взема съзнателно решение да кажа: ОК, нека имаме добро отношение и нека просто се опитаме да свършим възможно най-добрата работа", казва Рубио, когато научава, че престоят му ще бъде удължен с още шест месеца.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии