1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Осъдиха топ банкер за подкуп на министър

Осъдиха топ банкер за подкуп на министър

Договорката е била министърът да защитава интересите на банката при получаването на договори

 

Съд в Лисабон постанови бившият шеф на банковата група "Ешпириту Санту" (Espirito Santo) Рикарду Салгаду да влезе в затвора за 6 години и три месеца за подкупване на бившия министър на икономиката Мануел Пиньо, предаде Reuters. Самият министър получи 10 години затвор.

Делото се точи от преди фалита на банката през 2014 г., за който Салгаду е подсъдим по други дела.

Според съдия Ана Паула Роза налице е било "корупционно съглашение" между Салгаду и Пиньо, който е работил в банката преди да стане министър през 2005 г. Целта му е била министърът да защитава интересите на банката при получаването на договори в секторите на туризма и селското стопанство, съобщава БТА.

Съдът посочи, че Пиньо и съпругата му са ползвали офшорна сметка в Панама, за да укрият близо 5 милиона евро, които са получили от Espirito Santo под формата на месечни плащания между 2005 г. и 2012 г.

Салгаду и Пиньо отричат вина, а адвокатите им обявиха, че ще обжалват присъдите.

Пиньо твърди, че парите са част от обезщетението, което му се полагало, след като е напуснал банката, за да стане министър. Той изтъква, че по онова време е било нормална практика тези плащания да се извършват през офшорни сметки.

Адвокатът на Салгаду пък посочва, че клиентът му, който е на 79 години, страда от Алцхаймер и по тази причина не може да бъде изпратен в затвора.

За Салгаду това е втора осъдителна присъда, като той в момента обжалва първата.

По време на краха си 150-годишната Espirito Santo, основана от дядото на Салгаду, е била най-големият кредитор в Португалия. През август 2014 г. тя е била спасена благодарение на държавна инжекция в размер на 4 милиарда евро.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии