1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Коя е сградата в София, в която Робърт де Ниро ще отваря хотел?

Коя е сградата в София, в която Робърт де Ниро ще отваря хотел?

"Банкерската сграда" е продадена през 2017 г. на фонда Black Sea Property за 10,5 млн. евро

Известният актьор Робърт Де Ниро ще отвори два хотела в България. Стана ясно, че хотелът на луксозната марка Nobu Hospitality в София ще е в така наречената "Банкерска сграда".

"Nobu Hotel and Restaurant Sofia ще украси сърцето на една от най-старите столици в Европа, сгушена в историческата „Банкерска сграда“ близо до Народния театър „Иван Вазов“ и заобиколена от бутикови магазини, художествени галерии и основни исторически забележителности“, посочват от сайта на компанията.

Построена през 1912 г., сградата на ул. Иван Вазов 1 е връх на българската архитектура от началото на миналия век. Неин автор е небезизвестният арх. Никола Лазаров (построил Военния клуб, Къщата на Моллов и др.).

Първоначално сградата е била изградена на 3 етажа за нуждите на Централна кооперативна банка. В началото на 20-те години на XX век е започнало нейното надстрояване, което е реализирано от архитектурно бюро „Ничев & Фингов & Апостолов“.

Преди няколко години около "Банкерската сграда" имаше напрежение заради идея сградата да се надстроява. Една от спирачките на подобна идея е, че сградата притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория "национално значение". В крайна сметка стана ясно, че ще бъде оправен само покрива, а няма да се настроява нов етаж.

Първоначално "Банкерската сграда" е била изградена на 3 етажа за нуждите на Централна кооперативна банка.В началото на 20-те години на XX век е започнало нейното надстрояване. По времето на социализма сградата беше централа на софийския клон на ДСК. След промените там се нанесе банка "Биохим", а по-късно - "Уникредит Булбанк". Банката продаде сградата през октомври 2017 г. на фонда Black Sea Property за 10,5 млн. евро.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии