Октоберфест започва с по-високи цени на бирата

Свят

Колко ще струва на посетителите литър бира?

 

Мюнхенският Октоберфест, най-големият бирен фестивал в света, отваря врати утре, 21 септември, привличайки нетърпеливи почитатели на пенливото пиво към огромните бирени шатри, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Снимка: EPA

Тазгодишното издание на фестивала обаче последва нападението с нож в западния германски град Солинген, при което бяха убити трима души, така че мерките за сигурност ще бъдат засилени. 

Вътрешният министър на провинция Бавария Йоахим Херман каза, че няма конкретни заплахи срещу 189-ото издание на емблематичния двуседмичен бирен фестивал, който миналата година привлече повече от 7 милиона души. Германските власти обаче са в повишена готовност за реакция при инциденти.

Снимка: EPA

Има усъвършенствана концепция за сигурност на Октоберфест, включваща проверки на входовете на фестивала, забрана за носене на големи чанти, ножове и стъклени бутилки, значително полицейско присъствие, прибиращи се бариери и бетонни саксии за цветя за защита от атаки с автомобили.

За първи път около 40 ръчни металдетектора ще бъдат използвани на случаен принцип по време на проверките, каза директорът на фестивала Клеменс Баумгартнер. Около 600 полицаи ще дежурят по време на събитието. Освен това ще има няколко хиляди стюарди. "Направихме всичко по силите си", каза кметът на Мюнхен Дитер Райтер, който се очаква да открие фестивала. 

Марихуаната не е позволена

Бавария забрани със закон пушенето на марихуана на фолклорни фестивали и в бирарии. Федералният закон за канабиса пък забранява пушенето на трева в непосредствена близост до непълнолетни, включително на фолклорни фестивали, но някои се оплакаха от регулаторни пропуски.

Организаторите на Октоберфест приветстваха забраната за пушене на марихуана, като заявиха, че им дава яснота и им спестява спорове с гостите.

По-голямо негодувание сред посетителите на Октоберфест може да повдигне цената на бирата.

Тази година литър бира достигна 15 евро (16,75 долара), като цените в различните бирени шатри варират между 13,6 и 15,3 евро за литър.

Снимка: Reuters

Все пакт за сумата гостите на фестивала ще опитат приготвяни по тайни рецепти бири, като например пшенично пиво с алкохолно съдържание около 6 процента.

Досега цената не е възпирала гостите - според статистически данни през миналата година на фестивала са били изпити над 7,4 милиона литра бира. 

Бутилираната вода струва средно над 10 евро за литър, но от миналата година посетителите могат да се снабдят с вода безплатно от чешмите на територията на фестивала.

Цените на храните също са по-високи

 

Тази година на Октоберфест по-скъпа ще бъде и храната. Една от причините е по-високият данък добавена стойност (ДДС) върху храните в ресторантите, който през януари отново беше повишен от 7 на 19 процента.

Преди това ДДС за ресторантите беше намален заради пандемията от коронавирус.

"Трябва да приемем увеличение на цените с 15 процента, като 12 процента от тях се дължат на коригирането на ДДС към нивото отпреди пандемията, а останалите 3 процента - на общите увеличения на разходите", обясни представителят на организаторите Кристиан Шотенхамел.

Той обвини федералното правителство, че е нарушило обещанието си да се придържа към 7 процента ДДС за храните.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст