Нови данни: Питагор не е открил известната теорема

Свят

Ето как учените стигат до този извод

Скорошно откритие предполага, че Питагоровата теорема може да е най-старият известен случай на плагиатство в света.

Древногръцкият философ, роден през 570 г. пр. н. е., се счита за създател на математиката, която помага да се намери липсващата страна на правоъгълен триъгълник.

Но един съвременен математик откри древна вавилонска плоча с концепцията, която предшества раждането на Питагор с повече от 1000 години, пише dailymail.co.uk.

Доказателството е преведено от глинена плочка с етикет YBC 7289, създадена между 1800 и 1600 г. пр.н.е., която използва принципите на Питагоровата теорема за изчисляване на дължината на диагонал в правоъгълник.

Експертите смятат, че древногръцкият философ може да е чувал за теоремата от уста на уста и да я е популяризирал - но въпреки това я е направил своя.

Легендата разказва, че Питагор открил „своята теорема“ в зала на дворец.

Когато му било скучно, той изучавал каменните квадратни плочки и си представял правоъгълни триъгълници в тях. Той разбрал, че площта на квадратите върху дължините на страните е равна на квадрата върху хипотенузата.

От това наблюдение той вярва, че същото би било вярно за правоъгълни триъгълници с различни дължини на страните. Известно време след този опит той достига до доказателството на своята теорема чрез дедуктивния метод.

Математикът Брус Ратнър, който проведе изследването, има докторска степен. Той пише: „Има конкретни (не портландцимент, а глинена плочка) доказателства, които безспорно показват, че Питагоровата теорема е открита и доказана от вавилонски математици 1000 години преди раждането на Питагор.“

Ратнър анализира плочката YBC 7289, открита в южна Месопотамия и съхранявана в университета Йейл.

Таблетката има маркировки, гравирани навсякъде, показващи наклонен квадрат и двата му диагонала, с някои маркировки, гравирани от едната страна и под хоризонталния диагонал.

Ратнър заяви, че „заключението е неизбежно“.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст