Ето защо повечето моливи по традиция са жълти

Блясък

Защо не червени, зелени или сини? Имаме отговор

Това е едно от онези неща, на които хората използват всеки ден, но малцина всъщност знаят истинския им произход. Защо моливите са жълти? Защо не червени, зелени или сини?

В края на XIX век чешкият производител KOH-I-NOOR разработва емблематичния молив 1500 – висококачествен молив, който се предлага във всички градации.

Вдъхновена от името му (KOH-I-NOOR е известен жълт индийски диамант, който стои отдясно на короната на крал Чарлз III), компанията решава да боядиса новия молив в жълто именно в негова чест. Този жълт цвят обаче има още едно символично значение.

По това време Китай се смята за страната с най-добър графит в света. Тъй като китайците свързват жълтия цвят с кралски особи и лукс, това е начин за KOH-I-NOOR да предаде своя висококачествен графит и това "царствено" усещане като приеме чешкия модел.

Моливът 1500 е доста скъп, но се превръща в огромен успех и бързо си печели славата на най-добрия молив на пазара. В резултат на това подражателите започват да го имитират и затова днес масово моливите са жълти.

А как се правят моливи от отпадъци: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст