В първата страна с платен родителски отпуск за бащите: Позволяват прехвърлянето му на близки

Свят

Коя е страната, която дава повече гъвкавост на семействата?

 

Родителите в Швеция вече могат да прехвърлят дни платен родителски отпуск на хора, които не са законни настойници, включително баби и дядовци и приятели, съобщава Euronews.

Швеция беше първата страна, която въведе платен родителски отпуск и за бащите през 1974 г. Днес бащите вземат около 30% от платения отпуск за отглеждане на дете, според Шведската агенция за социално осигуряване. Сега, 50 години по-късно, на бабите и дядовците в Швеция може да се плаща, за да се грижат за внуците си.

 

Реформата на шведското правителство за родителския отпуск, въведена на 1 юли, позволява прехвърлянето на дните на платен родителски отпуск на роднини или приятели.

По-добър баланс между професионалния и личния живот

Шведската агенция за социално осигуряване Försäkringskassan казва, че новата схема трябва да предостави на семействата повече гъвкавост. Новите правила за родителски отпуск позволяват на родителите да прехвърлят до 45 дни от своя платен отпуск на някой, който не е законен настойник на детето, стига лицето да е осигурено за родителски надбавки, каквито са повечето хора в Швеция. За самотни родители могат да се прехвърлят до 90 дни на дете от общо 480 дни платен отпуск.

„Целта на новия закон е да даде повече гъвкавост и по-големи възможности на родителите и да улесни съчетаването на семейството с работата. Освен това новата реформа дава по-големи възможности“, казва Щефан Форсберг, директор Операции на родителското осигуряване във Försäkringskassan , пред Euronews.

 

Новото правило позволява дори пенсионери да вземат отпуск за отглеждане на дете например, като в този случай обезщетението се основава на пенсията на лицето. Получателят на родителска помощ не може да търси работа или да учи през времето, в което получава родителската помощ.

Критиците изразяват загриженост относно възлагането на грижи за деца на външни изпълнители

Когато предложението беше представено през септември 2023 г., няколко профсъюзни организации в страната критикуваха, че тази политика може да насърчи „система за бавачки“, ефективно възлагайки грижите за деца на роднини или професионални болногледачи.

По време на запитване през октомври 2023 г. до шведското правителство Анна Тендже, министър на възрастните хора и социалното осигуряване, каза:

„Рискът опцията за прехвърляне да позволи системното използване на родителски надбавки като средство за плащане за предоставени услуги, например на наета детегледачка, се оценява като малък. Ние също така, както винаги, сме готови да предприемем много строги мерки срещу измамите със социални помощи и престъпни действия срещу системата за социални помощи.“

Освен това Тендже подчерта, че целта на новия закон е да даде възможност на родителите да съчетават професионалния живот с активния семеен живот и да изберат как да направят най-доброто за децата. Около 1456 души в Швеция са прехвърлили дни на някой, който не е другият настойник до края на август, писа Шведската агенция за социално осигуряване до Euronews.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст