1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Нов гръцки закон забранява шезлонгите на 70% от площта на плажовете

Нов гръцки закон забранява шезлонгите на 70% от площта на плажовете

Тази нова мярка, която включва редица правила, идва преди летния сезон

В Гърция e приет нов законопроект, който въвежда по-строги правила за плажовете. Изисква се 70% от пространството на всеки плаж в Гърция да остане без шезлонги. Новите мерки са предложени в опит да се предотврати пренаселеността.

  • Защо 70% от плажните ивици на плажовете в Гърция ще останат без шезлонги 
  • Какво ще стане с шезлонгите в защитените зони?
  • Ще могат ли плажовете да се използват свободно, въпреки че няма да има шезлонги?

Тази нова мярка, която включва редица правила, идва преди летния сезон. Тя ще се прилага стриктно и има за цел да подобри обществения достъп до известните брегове на Гърция, като направи плажовете по-подредени и достъпни за хората, които не искат да използват шезлонгите на баровете.

Снимка: Pexels

В защитените зони 85% от плажната ивица трябва да бъде свободна от шезлонги. Ще бъде наложено и минимално разстояние от четири метра между шезлонгите и бреговата линия, за да се осигури лесен достъп до водата.

В екологично чисти райони ще бъдат обособени така наречените „недосегаеми плажове“, където шезлонгите ще бъдат изцяло забранени. Новият закон също така гласи, че поне половината от плажовете остават отворени за обществеността. Съобщава се, че това е, за да се предотврати превземането на зони от чадъри и барове.

През последните години се наблюдава нарастваща загриженост относно плажовете, които са монополизирани от хотели, ограничавайки обществения достъп. Разпределението на лизинг за концесии в Гърция също ще се предоставя чрез онлайн търгове, за да се избегнат всякакви подмолни сделки и да се увеличи прозрачността.

Снимка: iStock

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис сподели новини за новите правила в TikTok, като уточни, че ще бъдат въведени електронни търгове за получаване на лиценз за всеки плаж, за да се контролира кой купува и управлява бизнесите на сушата.

По-рано правителството обяви, че има планове за премахване на минималната защитна граница от тридесет метра от бреговата линия.

Екологичните организации в страната отвърнаха, че докато други средиземноморски страни като Франция и Испания установяват крайбрежни зони от 100 до 250 метра от брега, Гърция прави обратното, като премахва минималната защитна граница от 30 метра. Зони на възпрепятстване от най-малко 100 метра се изискват от всички страни, подписали Протокола за интегрирано управление на крайбрежните зони в Средиземно море. Документът е ратифициран от Европейския съюз, но не и от Гърция.

Във ВИДЕОТО можете да видите колко наши сънародници пребивават в Гърция 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии