1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Гневът на природата: Това ли е краят на известния кораб на остров Закинтос?

Свят

Останките от кораба "Панайотис" вече са наполовина заровени в пясъка, корпусът му е силно повреден, а няколко от парчетата му се оказват в морето

Прочутият потънал кораб на плажа Navagio на остров Закинтос изглежда е в риск да се разпадне напълно, след като лошото време миналата седмица удари и залива с високи вълни, което доведе до унищожаване на атракцията, привличаща милиони туристи от цял свят, пише KeeptalkingGreece.com. 

Местните власти и жителите реагират с гняв, страхувайки се за бъдещето на туризма на острова.  

Tова ли е краят на известното корабокрушение на Navagio? 

В момента никой не знае. Властите казват, че биха искали да го спасят, тъй като е важен за острова, и, разбира се, са прави. Той не само се е превърнал в международен символ на Закинтос, но и присъствието на кораба дава приходи на голям брой бизнеси на Закинтос и привлича стотици хиляди туристи всяка година, пише zakynthosinformer.com. 

През 2018 г. плажът беше затворен за кратко за посетители, след като скала се срути след земетресение с магнитуд 6,8R. През септември 2022 г. между Закинтос и Кефалония възниква друго свлачище след земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер. През март 2023 г. плажът отново е затворен след ново свлачище. Освен отварянето и затварянето на плажа обаче не са предприемани други мерки.

Останките от кораба "Панайотис" вече са наполовина заровени в пясъка, корпусът му е силно повреден, а няколко от парчетата му се оказват в морето.

Mестните власти поискаха управлението на потъналия кораб да бъде прехвърлено от Министерството на туризма на общината. Те внесоха меморандум до министерствата на туризма, икономиката и генералния секретариат за обществените имоти. С меморандума те поискаха да бъде издадено съвместно министерско решение за незабавна концесия на плажа и крайбрежната зона.

На острова цари възмущение от "сриването" на известната атракция, която всяка година събира милиони туристи.  

В разговор с държавната телевизия ERT кметът на Закинтос Гиоргос Стасинопулос подчерта, че не е извършвана никаква поддръжка, откакто "Панайотис" е заседнал на плитчината през октомври 1980 г.

"Искаме държавата да ни даде право да се намесим.", твърди той.

Как може да бъде спасен "Панайотис"?

В изявления за местния новинарски сайт imerazante.gr депутатът от Нова демокрация Дионисис Актипис заяви, че решението е в поддръжката на кораба.

Много инициативи, никакви действия

Петрос Вутиракос, собственик на лодки, които превозват посетители до потъналия кораб, заяви пред imerazante.gr, че е предупредил политиците за Navagio още преди да започне влошаването на състоянието му.

"Казах им, че трябва да направим нещо, за да го запазим". 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии