1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Най-старата пълна еврейска Библия ще бие по цена Конституцията на САЩ

Свят

Тя е на повече от 1100 години

 

Най-ранната и най-пълна еврейска Библия, открита някога, която се датира от преди повече от 1100 години, ще бъде продадена на търг, съобщава Guardian. 

Томът от девети век, наричан Codex Sassoon, е важна връзка между свитъците от Мъртво море и днешната Библия. Той се предлага от Sotheby’s и е оценка между 30 до 50 млн. долара, което я прави най-ценният исторически документ или ръкопис, появявал се на търг.

Съставена от 24 книги, разделени на три части – Петокнижието, Пророците и Писанията – Еврейската Библия е в основата на юдаизма. В християнството текстовете се наричат Стар завет и са включени в библейския канон. Ислямът също разглежда историите на еврейската Библия със специално отношение, като много от тях са включени в Корана и други значими произведения на ислямската литература.

Преди първите кодекси (ръкописи под формата на книга) на еврейската Библия е имало само части или раздели от библейски текстове под формата на свитък. Известни като свитъците от Мъртво море, те датират от 3 век пр.н.е., но са копирани без пунктуация или вокализация и не съдържат стихове или глави. Това означава, че правилното четене на свитъците не е било лесно и евреите в древността са разчитали на наследените устни традиции, за да разберат, запазят и предадат думите на еврейската Библия.

Codex Sassoon е кръстен на своя виден собственик Дейвид Соломон Сасун (1880-1942), който събра най-значимата частна колекция от еврейски артефакти и ръкописи на иврит в света.

Той идва на търг от колекцията на Жаки Сафра и ще бъде продаден в Ню Йорк този май. Рекордът за най-ценен исторически текст и ръкопис, продаден на търг, се държи от първото издание на конституцията на САЩ, което беше продадено за 43 млн. долара през ноември 2021 г.

Снимка: sofiasynagogue.com

Докато Codex Sassoon е бил признат за важността си от учени от поколения, той е останал на практика далеч от общественото внимание в продължение на векове и ще бъде изложен за първи път от 40 години следващата седмица в Sotheby’s Лондон.

Ръкописът включва анотации от няколко собственици през вековете, включително запис, датиращ от началото на 11-ти век, който споменава продажба от Халаф бен Авраам, за който се предполага, че е близкоизточен бизнесмен, активен в Израел и Сирия, на Исак бен Езекиел ал-Атар.

Снимка: btvnovinite.bg

През 13 век или по-късно кодексът е посветен на синагогата на Макисин (днешна Маркада в североизточна Сирия). Когато град Макисин е унищожен, може би от монголите през 13 век или от войските на Тамерлан през 1400 г., той е поверен на грижите на член на общността, Салама бин Аби ал-Фахр. Сасун в крайна сметка придобива кодекса през 1929 г.

Ричард Остин, глобален ръководител на Sotheby's за книги и ръкописи, каза, че Codex Sassoon е „безспорно един от най-важните и уникални текстове в човешката история“.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии