1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Как младите служители да забравят фразата: "Напускам!"

Свят

Последният доклад на Microsoft показва интресни тенденции сред работодатели и служители

Чудите се как да попречите на служителите да подадат оставка? По-високото заплащане и офис бонусите може вече да не са достатъчни. 

Младите служители търсят растеж в рамките на компанията и свободата да бъдат предприемачи - извън ежедневната си работа. Това показва последният доклад на Microsoft, в който са анкетирани 20 000 служители от 11 държави, пише CNBC. 

Организациите и бизнес лидерите трябва да помислят за обучението като инструмент за задържане на кадри. Защото, ако хората се учат и израстват, те нямат причина да напуснат компанията. 

По-рано тази година Microsoft установи, че 52% от анкетираните млади хора, по-специално от поколение Z, а също и от поколението на Милениалите, е вероятно да обмислят смяна на работното място още през тази година. 

Но за компаниите, които се надяват да задържат кадрите си, не всичко е загубено. Според Microsoft 73% от поколения Z и Милениал са казали, че биха останали по-дълго на работните си места, ако могат да сменят и позициите си вътре в компанията. 

По-младите служители също са по-склонни да останат, ако работодателите им дадат гъвкавостта да работят върху странични дейности или бизнеси, които им носят допълнителни доходи.  

Снимка: Thinkstock
Ученето изисква напускане 

Една от причините служителите да сменят работата си е, че вярват, че „ученето изисква напускане“, се посочва в доклада на Microsoft. Проучването установи, че 55% от респондентите сменят компаниите, тъй като смятат, че това е „най-добрият начин“ да развият уменията си. Според LinkedIn възможностите за учене и растеж също се разглеждат като двигател номер 1 за професионалното поведение през 2022 г. 

Растежът в компанията не беше приоритет по време на пандемията, отбелязват експерти, тъй като бизнесите бяха фокусирани върху оцеляването си. Сега е моментът обаче организациите да направят пауза и да помислят как допринасят за израстването на служителите си вътре в компанията. Пандемията промени не само работодателите, но и служителите, както и техните критерии за работа и начин на живот.  

 

Снимка: iStock
„Видяхме как техните ценности се променят, видяхме хората да дават приоритет на благосъстоянието... и как работата се вписва в живота им.“ 

Докладът на Microsoft установи, че по-младите поколения са най-склонни да работят за себе си – 76% от тях казват, че това е цел, в сравнение с 63% от по-възрастните. 

Ето защо гъвкавостта продължава да бъде важно качество сред служителите. Да дадеш възможност да се развиват извън организацията и същевременно да ги развиваш в нея ще бъде успешната формула за бизнеса в бъдеще.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии