Мелинда Гейтс получи още 1,2 млрд. долара от бившия си съпруг Бил Гейтс

Свят

Сега тя се нарежда на 12-то място по богатство в света

 

Мелинда Гейтс се разведе със съоснователя на Microsoft през 2021 г., а през юни подаде оставка като съпредседател на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“. Така че новото прехвърляне на средства наистина повдига някои въпроси, пише Forbes.  

Три години след постигането на конфиденциално споразумение за развод през 2021 г. съоснователят на Microsoft Бил Гейтс все още прехвърля акции на бившата си съпруга Мелинда Френч Гейтс. Тя съобщи, че е получила допълнителни 1,2 млрд. долара от акции на публична компания, което увеличава състоянието ѝ до приблизително 30,2 млрд. долара. Сега тя се нарежда на 12-то място по богатство в света.

Снимка: Getty Images / EPA

Бил Гейтс, чието състояние се оценява на 105,9 млрд. долара, съобщи, че е подарил на Френч Гейтс 7,1% дял в компанията за търговия на дребно с автомобили AutoNation, който в момента е на стойност 470 млн. долара. Така той остава с 18% дял в компанията, който в момента е на стойност 1,2 млрд. долара. 

 

Гейтс получи и 1% дял в Canadian National Railway Company, който в момента е на стойност 690 млн. долара. Това е в допълнение към 1,6% дял в мрежата за превоз на товари, който тя вече притежаваше в резултат на споразумението за развод. Според изчисленията на Forbes Бил Гейтс вече има 0,4% дял в компанията, който в момента е на стойност 300 млн. долара. 

Гейтс вече не е длъжен да докладва за активността си по отношение на акциите, след като през 2022 г. падна под прага за оповестяване, определен от Комисията по ценните книжа и борсите. 

Снимка: Getty Images

Според оценки на Forbes като двойка Бил и Мелинда Гейтс са раздали над 45 млрд. долара за благотворителни каузи през живота си, като са се фокусирали върху здравеопазването и намаляването на бедността. Това е вторият по големина дарител след Уорън Бъфет, който е направил голяма част от своите повече от 59,9 млрд. долара за благотворителност чрез фондацията на Гейтс.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст