1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

МАЕ: Европа да се готви за пълно спиране на руския газ

Свят
 

Очаква се това да стане с настъпването на зимата

Европа трябва незабавно да се подготви за пълно прекъсване на руския износ на газ тази зима. Това съобщи ръководителят на Международната агенция по енергетиката Фатих Бирол в интервю за Financial Times

Той призова правителствата да предприемат мерки, за да намалят търсенето и да запазят застаряващи атомни електроцентрали работещи.

Бирол заяви, че решението на Русия да намали доставките на газ към европейските страни от миналата седмица може да е предвестник на допълнителни ограничения, тъй като Москва иска да спечели „лостове“ по време на войната си в Украйна.

„Европа трябва да е готова, в случай че руският газ бъде напълно прекъснат. Колкото повече се приближаваме към зимата, толкова повече разбираме намеренията на Русия. Смятам, че съкращенията са насочени към това да се избегне запълването на хранилищата в Европа и да се увеличи влиянието на Русия през зимните месеци“, добави той. 

Бирол заяви, че мерките, предприети от европейските държави за намаляване на потреблението на газ, като подновяване на работата на въглищните електроцентрали са оправдани от мащаба на кризата, въпреки опасенията за увеличаване на въглеродните емисии. 

Според него увеличаването на производството на електроенергия от въглища е "временно" и ще помогне да се запазят доставките на газ за отопление през зимата, както и че допълнителните емисии от изгарянето на въглища ще бъдат компенсирани с ускоряване на плановете на Европа да намали зависимостта си от вноса на изкопаеми горива и да изгради капацитет за производство на електроенергия от възобновяеми източници.

Той обаче предупреди, че мерките, предприети досега, вероятно не са достатъчни, ако руският износ бъде напълно прекратен. Бирол заяви, че страните трябва да направят всичко възможно, за да запазят доставките си сега и да гарантират, че складовете могат да бъдат запълнени преди зимните месеци.

Той добави, че ако Русия намали износа си още, съществува реална възможност за въвеждане на ограничения в подаването на газ.

Руският газ все още се доставя през Украйна, но с намалени количества, а тръбопроводът "Северен поток 1" работи само с около 40% от капацитета си. Според Москва западните санкции възпрепятстват ремонтните дейности по тръбопровода и предложи газопроводът "Северен поток 2" да бъде пуснат в действие, за да се компенсират намалените количества, но това няма как да стане. 

Преди дни стана ясно, че редица европейски страни като Германия, Италия и Нидерландия обявиха спешни мерки за справяне с по-ниските доставки на руски газ, включително потенциално включване на въглищни електроцентрали за производство на енергия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии