1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

Колко струва да замразиш тялото си в криостаза?

Свят

Считана от мнозина за псевдонаука, криониката е практика, чрез която телата на хора и животни, могат да бъдат запазени

Колко струва да живееш втори живот? Денис Ковалски, ръководител на Института по крионика в американския щат Уисконсин, вече има над 200 пациенти в криостаза.

 

„Инстинктът ми казва, че след 100 години може да имаме технологията да съживим някого. Но никой не знае бъдещето и е невъзможно да се знае със сигурност. Няма какво да губите, като запазите тялото си след смъртта", казва Ковалским цитиран от Interesting Engendering.  

 

Цената на услугата е 28 хил. долара.

 

Бихте ли предпочели да бъдете замразени вместо погребани или кремирани?

 

Считана от мнозина за псевдонаука, криониката е практика, чрез която телата на хора и животни, могат да бъдат запазени при криогенни температури в продължение на десетилетия с надеждата, че учените в бъдеще ще са разработили начин да ги съживят. Условията, създадени от изключително ниските температури, могат да запазят тъканите с векове, твърдят някои изследвания.

Всъщност има крионични клиники по целия свят, където хората харчат стотици и хиляди долари, за да запазят телата си след смъртта. Понастоящем криониката може да се извършва само след обявяване на смъртта.

Снимка: iStock

Въпреки че е много далеч от постигането на безсмъртие, науката оправдава практиката на криониката с факта, че ниските температури могат да спрат химическите промени за векове и че " мъртъв не означава необратимо мъртъв". Въпреки че криониката придоби голяма популярност през годините, тя не е призната процедура от медиците.

Съпругата и трите му деца на Ковалски също са се записали за процедурата. „Проведох разговор с тях за това и те го разбират. Те са съгласни, че шансът да се събудят, дори и малък, си заслужава. Те са доста оптимистични и за бъдещето“, добавя Ковалски.

 

Как работи процедурата?

 

Съгласно документ в Rejuvenation Research, след смъртта на крионичния субект, екипът ще започне незабавно процедури за запазване. Първият етап включва охлаждане на телесната температура между 10°C и 0°C и механично възстановяване на кръвообращението и дишането. Вторият етап включва кръвта на субекта да се премахне и голяма част от телесната вода да бъде заменена с криопротектор - нещо като човешки антифриз.

След това субектът се охлажда до температура, близка до 120°C и се държи в криостаза, докато дойде времето за съживяването му. Ако и когато това се случи, субектът ще бъде затоплен отново, криопротекторът ще бъде отстранен от тялото му, тъканите му ще бъдат възстановени, болестите ще бъдат излекувани и субектът ще бъде подмладен.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии