1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Колко струва сиренето фета в Гърция?

Свят

Разходите за живот на гърците имат важно значение за вота на 9 юни

 

Сиренето фета, световноизвестният солен бял деликатес в Гърция, се превърна в основен предмет на спор в предизборния дебат, тъй като политическите лидери не могат да се споразумеят кой по-добре знае каква е цената му по рафтовете на супермаркетите, пише ekathimerini. 

Разгорещената размяна на мнения относно цената на фетата - както в парламента, така и в социалните медии - подчертава значението на разходите за живот за вота на гърците, когато те отиват до урните на 9 юни.

Дебатът беше предизвикан миналата седмица, когато министър-председателят Кириакос Мицотакис отхвърли призивите на опозицията за намаляване на косвените данъци като част от усилията за намаляване на потребителските цени. Правителството твърди, че спестяванията няма да бъдат прехвърлени на потребителите и съкращенията ще създадат дупка в публичните финанси на Гърция. 

По време на дебата Мицотакис отхвърли твърдението, че дори някои гръцки продукти са по-скъпи в Гърция, отколкото в други части на Европа, и посочи сиренето фета, което струва 6,28 евро. 

Това предизвика отговора на лидера на основната опозиционна партия СИРИЗА Стефанос Каселакис, който публикува видеозапис, на който се вижда как посещава няколко супермаркета, за да провери цената на фетата, с цел да докаже, че цената на сиренето е по-висока от тази, която премиерът предположи. Правителственият говорител Павлос Маринакис обвини Каселакис в „политическа измама“ и уточни, че Мицотакис е имал предвид цената на половин килограм. Каселакис отвърна на удара, обвинявайки премиера, че е изрекъл лъжи в парламента и след това е накарал правителствени служители да го прикрият. 

Цените в Гърция непрекъснато растат, като първоначално правителството твърдеше, че проблемът е глобален и се дължи на внос.

През последните месеци обаче Гърция се отдели от останалата част на Европа, подчертавайки, че има вътрешни характеристики, които утежняват проблема. През април инфлацията се повиши с 3,1%, но цените на храните и напитките нараснаха още повече - с 5,4%.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии