1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Гореща вълна в Европа - къде е най-топло и безопасно ли е да пътувате?

Свят

В някои градове температурите стигат до 60 градуса

В цяла Европа вилнеят страховити горещини. Тъй като температурите надхвърлят 45 градуса по Целзий, има многобройни съобщения за колабиращи туристи в горещи точки за пътуване из целия континент и за смъртен случай в Северна Италия.

Тъй като туристите се тълпят към Средиземно море за поредната натоварена лятна ваканция, знойната жега причини масови смущения в плановете за пътуване и повдигна опасения, свързани със здравето в цяла Европа. И лошата новина е, че се очаква тази седмица да стане още по-горещо, пише Time out.

За да предотвратите провал на празничните си планове от горещините, най-добре е да сте хидратирани и информирани къде и кога ще бъде най-горещо – и дали трябва да останете на закрито през деня. Ето последния преглед на най-горещите точки в Европа в момента и дали е безопасно да пътувате в жегата.

Къде в Европа в момента има гореща вълна?

Най-засегнатите части на Европа са Испания, Италия, Франция, Гърция, Хърватия и Турция – с прогнозирани температури до 50C в някои части на континента.

Италия

В Италия шестнадесет града, включително Флоренция, Болоня и Рим, са с червена тревога заради екстремното време. Очаква се островите Сицилия и Сардиния да бъдат засегнати от температури, достигащи до 48C – потенциално най-високите температури, регистрирани някога в Европа.

Гърция

В Гърция температурите достигнаха височини от 48C миналия уикенд и се очаква отново да се покачат до подобдни стойности. Притесненията за здравето кипят сред местните жители и туристите, тъй като популярните дестинации затварят и работното време се коригира. Властите в Атина временно затвориха Акропола за три последователни дни, за да предпазят туристите от горещата вълна, обгръщаща историческия град. Горски пожар обхвана и гори в северна Атина, докато други пожари в други части на гръцката столица се овладяват.

Испания

В Испания миналата седмица бяха регистрирани дневни температури около трийсетте и може да достигнат до 44C в някои региони тази седмица. В петък температурата на земята в някои райони достигна над 60C, според сателитни записи. С горски пожари, които бушуват в Ла Палма, се прогнозира, че температурите няма да паднат под 25C през нощта, което увеличава риска от образуване на повече горски пожари.

Хърватия

В Хърватия високите температури достигнаха средата на трийсетте миналия уикенд, принуждавайки властите да предприемат действия за справяне с предотвратяването на горски пожари. Очаква се температурите да останат от средни до високи 30C през цялата седмица, като най-високата се очаква да бъде 35C.

Турция

В Турция, Истанбул регистрира висока температура от 33C и е вероятно да остане в рамките на тридесетте през цялата седмица.

Защо е толкова горещо?

Горещият въздух обзема Европа тази година, докато преминаваме през метеорологичния модел на Ел Ниньо и нарастващите емисии на парникови газове затоплят нашия климат. Но тази конкретна гореща вълна се влошава от безмилостен антициклон, наречен „Цербер“, който се движи под високо налягане от Сахара, през Северна Африка и към Средиземно море.

Защо се нарича Цербер? Италианското метеорологично дружество го кръсти на триглавата адска хрътка от гръцката митология. 

Какви са рисковете за здравето?

Основните рискове от жегата са дехидратация и прегряване. Те са по-голяма заплаха за хората, които са по-уязвими, като възрастни хора, бебета и хора със съществуващи сърдечни и дихателни проблеми. Но здравните предупреждения в Италия, например, съветват всички - независимо колко са здрави - да избягват пряка слънчева светлина между 11:00 и 18:00 часа.

Безопасно ли е да пътувате?

Пътуването в гореща вълна може да бъде неудобно, но не е невъзможно. Възможно е обаче да има известни смущения за доставчиците на транспорт като влакове и автобуси, тъй като топлината може да засегне релсите и пътищата. Топлината, която води до летни бури или пожари, също може да спре въздушния транспорт. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии