Това са най-богатите държави за 2024 г. според БВП на глава от населението

Населението в страната на първо място е само 639 хил. души

 

Когато изчисляваме богатство на една държава, в тази класация ще вземем под внимание брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението.

По рано тази година Световната банка нареди България в групата на страните с висок национален доход. Класацията на Forbes определя кои са най-богатите държави за 2024 г. въз основа на БВП на глава от населението, според оценката на Международния валутен фонд:

5. Сингапур | БВП: 525,23 милиарда долара |Население: 5,45 милиона

Сингапур се доказа като един от най-големите световни центрове за бизнес. Икономиката претърпя няколко последователни удара през последните години. През 2020 г. икономиката на страната се сви с 3,9%, тласкайки нацията към рецесия за първи път от повече от десетилетие. През 2021 г. икономиката на Сингапур се възстанови с ръст от 8,8%, но икономическите проблеми на Китай засегнаха производствения сектор на Сингапур.

Този сектор съставлява приблизително 20% от общия БВП на страната. Икономиката се разшири само с 1% през 2023 г. и не се предвижда да нарасне много повече от 2% през 2024 и 2025 г.

4. Норвегия |БВП: 526,95 милиарда долара| Население: 5,41 милиона

След откриването на големи офшорни резерви в края на 60-те години на миналия век, икономическият двигател на Норвегия се захранва от петрол. Като най-големият производител на петрол в Западна Европа, страната се възползва от десетилетия от нарастващите цени.

Цените се сринаха в началото на 2020 г., след това последва глобалната пандемия. През второто тримесечие на същата година норвежкият БВП спадна с 6,3% - най-големият спад от половин век.

 

3. Швейцария |БВП: 938,46 милиарда долара | Население: 8,70 милиона

Швейцария също има оживен финансов сектор. Страната се възползва от износа на благородни метали, инструменти и машини като компютри и медицински устройства. Около 74% от швейцарския БВП идва от сектора на услугите и 25% от индустрията, с по-малко от един процент от селскостопанския сектор. Освен това Швейцария има най-ниската ставка на ДДС в Европа.

2. Ирландия|  БВП: 564,02 милиарда долара |Население: 5,03 милиона

След голямата финансова криза през 2008 г., Ирландия положи много усилия за реформиране на своята банкова индустрия. Мерките, които взе държавата се състояха от съкращения на заплатите в публичния сектор. Освен това Ирландия е едно от най-големите корпоративни данъчни убежища в света като мултинационалните компании като Apple, Google и Microsoft добавят над 50% към ирландската икономика през последните години.

1. Люксембург | БВП: 88,56 милиарда долара | Население: 639 хил.

Люксембург е една от малкото европейски страни, които успяват да излязат почти невредими от пандемията. Местните жители са известни с това, че използват богатството си, за да осигурят по-добър жизнен стандарт, здравеопазване и образование за общото население. Освен това страната е една от най-големите туристически дестинации в света. Известна е със своите красиви замъци и изобилие от зеленина. Това е и една от първите държави, които предоставят безплатен обществен транспорт, а населението взимат най-високата минимална заплата в света.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст