1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Негативната страна: Защо е лошо да си милиардер?

Негативната страна: Защо е лошо да си милиардер?

Ето няколко причини, поради които няма да искате да имате много пари

Твърди се, че Зигмунд Фройд е доверил, че ако трябва да избира между богат и беден пациент, всеки ден би избрал богатия. Защо? Защото богатият пациент вече знае, че парите не са отговорът на проблемите му, пише Forbes.

Тези от нас, които са по-малко просветени, все още си въобразяват, че ако притежавахме самолет, яхта, гараж, пълен с коли и шест къщи със 150 служители, които да ни обслужват, нивата ни на удовлетворение биха били по-високи.

Както каза милиардерът Уорън Бъфет, „Парите не могат да купят щастие, но със сигурност ще ви осигурят по-добри спомени".

Така че само в случай, че понякога попадате в капана да си въобразявате, че качеството на живота ви може да се подобри с инжекция от милиарди, ето 10 ясни причини, поради които може да не се чувствате по-добре, ако сте милиардер.

1. Всъщност бихте се тревожили ПОВЕЧЕ за парите

Изглежда, че единствените хора, които се тревожат повече за парите от бедните, са изключително богатите. Те се притесняват да не ги загубят, тревожат се как са инвестирани, тревожат се за ефекта, който ще има всичко. Тревогите се умножават с нулите.

2. Няма да знаете кои са вашите приятели

Милиардерите споделят, че чувстват, че отношенията им са били променени и в някои случаи са зависели от тяхното богатство.

„Започвам да се чудя колко хора, които познаваме, биха ни отрязали, ако не смятаха, че могат да получат нещо от нас“, пише един респондент в Бостънско проучване. Друг респондент добавя: „Много малко хора не знаят големината на моето богатство и ако знаеха, в повечето случаи вярвам, че това би променило отношенията ни."

3. Много хора ще ви презират или ще ви завиждат

Особено, ако сте наследили богатството си, много хора ще ви презират или ще ви завиждат.

„Често думата богат се превръща в пейоратив“, казва Робърт А. Кени, който се е обучавал като психолог.

„Бил съм в стаи и съм виждал хора да се изправят и да казват: „Аз съм Боб Кени и съм богат.“ И след това избухнаха в сълзи.“, казва той

4. Целите, които работата дава на живота ви, нямаше да съществуват

Знам, че много от нас мечтаят никога да не трябва да работят, но животът без работа може лесно да се превърне в живот без цел. Напредването по професионален или предприемачески път е начинът, по който често измерваме собствения си успех. Без работа може да е трудно да прецените дали времето ви е изразходвано добре.

„Клубът на щастливите сперматозоиди“ (терминът на Уорън Бъфет за наследниците на богатството) често нямат мотивация да постигнат нещо в живота или да избягат от сенките на родителите си.

5. Ще се тревожите повече (не по-малко) за децата си

Въпреки че много милиардери изразяват облекчение, че образованието на децата им е осигурено, те често се притесняват, че парите ще ги лишат от амбиция. Притежаването на пари „увеличава опасността да създаде нереалистична представа за света“, пише един респондент. „Парите могат да объркват – да дадат на наследниците чувство за правота, да им попречат да развият силно чувство на съпричастност и състрадание.“ 

6. Подаръците биха загубили значението си

Представете си свят, в който всичките ви материални подаръци се измерват според цената им. „Това хубав подарък, но миналата година ми подарихте кола.“

7. Ще притежавате много имоти, но ще загубите усещането за „дом“

Средностатистическият милиардер притежава международно портфолио от шест имота: основна резиденция, планинска или ски хижа, крайбрежна къща; селска къща или ранчо; градска база; и някаква историческа собственост. Неизбежно това често означава, че няма място, на което "да гнездят" - не знаят кое да нарекат "дом".

8. Истинската любов би била още по-трудна за намиране

Що се отнася до любовта и романтиката, това е кошмар, защото богаташите никога не могат да се доверят наистина на никого“, казва сватовникът Мери Балфур от „Drawing down the Moon“. „Те винаги чувстват, че могат да бъдат експлоатирани от златотърсачи или хора, които може да не са започнали като златотърсачи, но са завършили като златотърсачи.“

Милиардерите, разбира се, са хора като всички нас и техните проблеми са същите проблеми, с които се сблъскваме всички, но в по-голям и по-сложен мащаб: Как да се доверим, как да обичаме и да бъдем обичани, как да се чувстваме ценни и ценени, как да намерим чувство за цел, което е отвъд „да имаш“ и „да правиш“. Те имат количеството, но често се борят с качеството на най-съкровените си желания.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии