1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Кметът на Лондон: Досега Брекзит е струвал на Великобритания над 178 млрд. долара

Кметът на Лондон: Досега Брекзит е струвал на Великобритания над 178 млрд. долара

Садик Хан е член на опозиционната партия, която гласува против Брекзит на референдум през 2016 г.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз е намалило размера на икономиката ѝ с 6% досега, като загубите са около 140 млрд. паунда (178 млрд. долара), каза в кметът на Лондон Садик Хан, като загубите се очаква да достигнат 10% до 2035 г.

Снимка: EPA

Хан, член на опозиционната Лейбъристка партия, която гласува против Брекзит на референдум през 2016 г., базира изявлението си на доклад, поръчан от икономическите консултанти Cambridge Econometrics, които оценяват колко бързо щеше да расте икономиката, ако Великобритания беше гласувала да остане в ЕС, казва Reuters.

 „Сега е очевидно, че Брекзит не работи. Тази версия на Брекзит, до която стигнахме, дърпа икономиката ни надолу и повишава разходите за живот“, каза Хан.

Лейбъристите имат голяма преднина пред консерваторите на премиера Риши Сунак преди избори, които Сунак възнамерява да свика през втората половина на тази година. Лидерът на Лейбъристката партия Кийр Стармър обаче беше предпазлив при даването на подробности за това как ще засили връзките си с ЕС.

Британският Национален институт за икономически и социални изследвания (NIESR) изчисли през ноември, че Брекзит е намалил размера на икономиката с 2%-3%, като въздействието се очаква да нарасне до 5%-6% до 2035 г.

Джонатан Хаскел, политик от Bank of England, изчисли миналата година, че Brexit е навредил на бизнес инвестициите достатъчно, за да намали БВП с 1,3% до края на 2022 г. - еквивалентно на 1000 паунда на домакинство годишно.

Cambridge Econometrics каза, че се очаква Брекзит да намали годишния икономически растеж във Великобритания с 0,4 процентни пункта от сега до 2035 г., да понижи нивата на заетост с 3 милиона до 2035 г. и да намали инвестициите с една трета.

Оценката на последиците от излизането на Великобритания от ЕС беше усложнена от пандемията COVID-19 само месеци след като страната официално напусна съюза през януари 2020 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии