Проучване: Рекордно много британци казват, че Brexit е грешен избор

Свят

През май британският премиер каза, че Brexit носи ползи, но икономисти не споделят мнението му

Делът на британците, които смятат, че Брекзит е грешка, достигна нов рекорд този месец, показа проучване на британската социологическа агенция YouGov, цитирано от Reuters. 

Проучването на YouGov сред повече от 2000 британци показва, че сега 63% смятат Brexit по-скоро за провал, отколкото успех, в сравнение с 12%, които го смятат повече за успех. Други 18% казват, че не е нито едното, нито другото.

През юни 2016 г. 57% от британците казват, че решението за напускане на Европейския съюз през 2016 г. е грешно, в сравнение с 32%, които смятат, че е правилно.

Според YouGov резултатите отбелязват „умерена промяна“ от януари 2021 г., когато 49% казват, че биха гласували за повторно присъединяване и 37% за оставане извън ЕС.

Премиерът Риши Сунак каза през май, че Брекзит носи ползи, цитирайки водещата си политика за безплатни пристанища и намаляване на ДДС.

Икономистите казват, че свободните пристанища - специалните зони, съдържащи данъчни и митнически облекчения и опростени търговски разпоредби - е малко вероятно да стимулират икономиката на Великобритания, но може да имат ограничено влияние като инструмент за регионално развитие.

Британските бизнес инвестиции почти не са нараснали от средата на 2016 г., за разлика от други развити икономики. Докато подкрепящите Brexit икономисти посочват факта, че капиталът е нараснал силно през годините преди 2016 г. и е трябвало да се забави, бизнес проучванията сочат Brexit като една от причините за стагнацията.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст