1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Китай се стреми да увеличи доставките на евтин руски петрол

Свят
 

Докато Европа се опитва да наложи ембарго върху руския петрол заради войната в Украйна, Китай води разговори с Москва

Докато Европа се стреми да наложи ембарго върху руския петрол заради войната в Украйна, Китай тихомълком води разговори с Москва за закупуване на допълнителни доставки – при това на ниски цени. Това твърдят източници, цитирани от CNBC.

Ходът на най-големия вносител на петрол в света идва месец, след като първоначално Пекин намали руския внос, за да не изглежда, че открито подкрепя Москва, а и да не изложи петролните си гиганти на риск от санкции.

И докато Европейският съюз продължава обсъжданията за забрана вноса на руски петрол, Великобритания и Щатите поеха такъв ангажимент. Суровият петрол от Москва продължава да се доставя до някои от големите купувачи, включително и Китай, въпреки че търсенето на „черното злато“ в азиатската страна е спаднало с 6,7% миналия месец на годишна база заради строгите ограничителни мерки срещу Covid-19. Разпространението на вируса ограничи и по-нататъшното поскъпване на петрола.

Китай се опитва да прилага различни начини за внос на горивата, за да се справи с нарастващите цени на петрола и природния газ. Миналата година страната продаде суров петрол от стратегическите си резерви, за да успокои цените на петрола, които се повишиха при възстановяването на големите икономики от пандемията.

Пекин отказва да разкрие размера на запасите си от суров петрол, като анализатори изчисляват, че общите запаси възлизат на 926,1 млн. барела.

И Китай, и Русия отказват да коментират информацията. Източниците твърдят, че все още не е взето решение за обема и условията на потенциалната сделка и няма гаранция, че двете страни ще се договорят.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии