1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Какво наследство ни остави откривателят на „божествената частица“?

Какво наследство ни остави откривателят на „божествената частица“?

Питър Хигс почина на 94 години

На 94-години почина Питър Хигс. Той е удостоен с Нобелова награда за физика през 2013 г. за работата си през 1964 г., показваща как бозонът спомага за свързването на Вселената, като придава на частиците тяхната маса.
След поредица от експерименти, които започват сериозно през 2008 г., неговата теория е доказана от физици, работещи в Големия адронен колайдер в Церн в Швейцария през 2012 г. Нобеловата награда е споделена с Франсоа Енглерт, белгийски физик-теоретик, чиято работа през 1964 г. също допринася пряко за откритието.
Член на Кралското общество и почетен спътник, Хигс прекара по-голямата част от професионалния си живот в Единбургския университет, който създаде Хигс център за теоретична физика в негова чест през 2012 г., пише The Guardian.
Проф. Питър Матисън, директор на университета, каза: „Питър Хигс беше забележителна личност – наистина надарен учен, чиято визия и въображение обогатиха познанията ни за света, който ни заобикаля."
Проф. Фабиола Джаноти, генерален директор в Церн и бивш ръководител на експеримента Atlas, който помогна за откриването на частицата Хигс през 2012 г., каза: „Освен изключителния си принос към физиката на елементарните частици, Питър беше много специална личност, човек с рядка скромност, страхотен учител и човек, който обясняваше физиката по много прост и задълбочен начин."
Преди няколко години почетният професор в Единбургския университет призна, че към онзи момент той никога не е изпращал имейл, не е сърфирал в интернет и дори не се е обаждал по мобилен телефон.
Един от върховете в славната кариера на Питър Хигс идва по време на презентацията през 2013 г. в ЦЕРН в Женева, когато учените представиха със сложни термини - неразбираеми за повечето неспециалисти и основани на статистически анализ, че съществуването на Хигс бозона е потвърдено.


Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии