Кои държави дават най-големи и кои най-малки награди на медалистите си в Олимпийските игри

Къде попада България в класацията на бонусите

 

Олимпийските игри официално започнаха и целият свят е обърнал поглед към Париж. Игрите са върхът в кариерите на много спортисти и възможност да се представят на световната сцена, където имената им завинаги ще останат в историята. Победителите получават медали – златни, сребърни и бронзови. Но дали получават финансово възнаграждение? За разлика от много други професионални спортове, финансовото възнаграждение не е непременно награда, която се присъждана на олимпийски спортисти. Ето всичко, което трябва да знаете за бонусите, които могат да получат олимпийските спортисти по данни на Forbes.

Според Forbes, най-малко 33 държави, от 206 участващи страни и територии, ще предложат парични награди за спечелените медали. От тази група 15 потвърдиха пред медията, че ще платят повече от 100 000 долара на спортистите в съответната държава, които се класират на върха на подиума.

Снимка: Getty Images

Хонконг, който се състезава независимо от Китай на Олимпийските игри, се класира на първо за най-високи бонуси. Територията предлага 768 000 долара за златен медал, постижение, постигнато само два пъти от спортисти в 17-те летни игри в града. Всъщност сребърният медал на Хонконг е струва повече, отколкото която и да е от другите 32 нации ще плати за победа – впечатляващ бонус от 380 000 долара. За сравнение, държавта на второ място по най-високи бонуси, Израел и на трето -  Сърбия ще дадат съответно 275 000 и 218 000 долара на спортистите, които се преборят за победата.

 

Къде попада България в класацията?

Снимка: Reuters

България се нарежда на 10-то място в класацията и ще награди златните си медалисти с бонус от 139,000 долара. Спортистите, които играят индивидуални спортове, имат леко предимство в приходите според структурата на бонусите за медали на България, която предлага около 111 000 долара за сребро и 83 000 долара за бронз, в допълнение към 139 000 долара за злато.

Олимпийски игри 2024

Какви други награди получават спортистите?

Снимка: Reuters

Полша предлага множество бонуси отвъд 82 000-те долара, които получават златните медалисти. Всеки медалист в Париж ще получи картина от талантливи и уважавани полски художници, диамант с инвестиционен клас и ваучер за почивка за двама от туристическа агенция. Треньорите имат право на същите награди. В допълнение, златните медалисти в индивидуалните спортове ще получат апартамент с две спални в столичния район на Варшава, докато спортистите, които претендират за първо място в отборен спорт, ще получат апартамент с една спалня за спомен 100-годишнината от участието на Полша в Олимпийските игри.

Много държави, включително Норвегия, Исландия и Швеция, не предлагат изрична финансова компенсация за медали, въпреки че в някои случаи предоставят други видове субсидии за спортистите. Същото важи и за Обединеното кралство, но British Athletics, ръководният орган на отбора по лека атлетика на страната, изплаща премии за медали независимо от правителството.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст