1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Защо Германия, Австрия и Дания не искат още по-нисък таван на руския газ?

Свят

Шест държави са скептични по отношение на ограничаването на цените

Шест страни от Европейския съюз, сред които Германия и Нидерландия, предупредиха, че не могат да приемат опитите на други страни членки за допълнително намаляване на ценовия таван, който Съюза ще наложи върху цените на газа

Групата, в която освен Германия и Нидерландия, влизат и Австрия, Дания, Естония и Люксембург, очерта своите червени линии относно предложената горна граница на цената на газа в ЕС, която се очаква да бъде одобрена на срещата на министрите на енергетиката на страните  на 13 декември в Брюксел, пише БТА.

Загрижени сме за понижаването на равнището. Равнището на тавана на цените на газа и свързания с него механизъм не може да бъдат намалени повече или заменени, пишат представителите на шестте държави до Чехия, която сега е ротационен председател на ЕС.

Шестте държави са скептични по отношение на ограничаването на цените, което според тях може да наруши нормалното функциониране на европейския енергиен пазар и да затрудни закупуването на синьо гориво, ако доставчиците пренасочат количества към региони, в които цените не са ограничени.

Миналия месец Европейската комисия предложи таван на цените, който ще влезе в сила, ако цената на газа за доставка месец напред, търгуващ на хъба Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия, надвишава 275 евро за мегаватчас в продължение на две седмици, и също така е с 58 евро по-висока от референтната цена на втечнения природен газ за период от 10 дни.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии