По $1,60 на поданик: Колко струва на Великобритания да има монархия

По $1,60 на поданик: Колко струва на Великобритания да има монархия

Далеч не можем да бъдем съвсем точни по този въпрос, но публичните данни показват интересна сума

Тази седмица Великобритания официално ще се сдобие с нов, а цената за тази церемония е около 125 млн. долара. Но след като цялата тази помпозност и обстоятелства утихнат, данъкоплатците ще се замислят и колко струва кралското семейство на страната?

Далеч не можем да бъдем съвсем точни по тоз въпрос, но издания като Insider вече се опитаха да направят анализ на икономическата полза, която кралското семейство генерира всяка година за Великобритания.

Снимка: Reuters

Разходите на кралското семейство се покриват от безвъзмездна помощ от суверена и според последните официални данни тя възлиза на 86 млн. паунда (106 млн. долара), или около 1,60 долара от всеки поданик на страната. Тази сума отива при кралското семейство, за да им помага да поддържат начина си на живот, да плащат на персонала си и да поддържат имотите си, като Бъкингамския дворец.

Снимка: Reuters

Въпреки това, цялата тази недвижима собственост, която монархията притежава – от замъци, през офшорни вятърни паркове, до търговски центрове – се управлява независимо, като печалбите отиват за правителството. През 2021 г. бизнесът в рамките на най-големите холдинги на семейството, наречени Crown Estate, донесе печалба от 312,7 млн. паунда (360,6 млн. долара). Държавният грант се изплаща от част от тези приходи.

Това споразумение датира от 1760 г., когато крал Джордж III сключва споразумение с парламента, според което печалбите на Crown Estate отиват при правителството в замяна на това правителството да плаща издръжка на кралското семейство.

Снимка: Reuters

Това звучи като победа за правителството, което печели повече от кралските имоти, отколкото връща към семейството. Но критиците твърдят, че Суверенният грант не разказва цялата история, тъй като охраната за семейството се плаща отделно от данъкоплатците и тази сума не се разкрива. Според Republic, група, която лобира за демократично избран държавен глава вместо монарх, изчислява, че истинските годишни разходи на кралското семейство са 345 млн. паунда (431 млн. долара).

Снимка: Getty Images

Поддръжниците на короната обаче твърдят, че има голяма полза от запазването на кралското семейство, заради приходите от туризъм, които генерират. Близо 800 млн. паунда годишно се генерират всяка година във Великобритания, защото хората идват специално тук, за да видят кралски особи.

Колко струва коронацията: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст