ЕС с нови, още по-крути мерки срещу Русия

Свят

Този път се засяга и втечнения газ

 

Европейският съюз се договори за нов пакет от санкции срещу Русия заради нахлуването на Москва в Украйна, стремейки се да затегне прилагането на вече съществуващите ограничения чрез разширяване на обхвата на мерките, съобщава Bloomberg. 

Постоянните представители на ЕС се споразумяха за "мощен и съществен" пакет от мерки срещу Кремъл за войната му срещу Украйна, предвиждащ нови целенасочени действия срещу руския газов сектор. 

Съюзът се съгласи да наложи за пръв път санкции по отношение на доставките на руски втечнен природен газ (LNG), който няколко държави членки продължават да купуват. Новият набор от санкции забранява на пристанищата на ЕС да препродават руски втечнен природен газ (LNG) след пристигането му и блокира финансирането за планираните от Русия терминали за LNG в Арктика и Балтика. Въпреки това санкциите няма да засегнат по-голямата част от търговията на Русия с LNG с ЕС.

Това беше потвърдено в четвъртък от белгийското председателство на Съвета на ЕС и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщава БНР. 

"Приветствам споразумението за нашия 14-и санкционен пакет срещу Русия. Този солиден пакет допълнително ще лиши Русия от достъп до ключови технологии. Ще лиши Русия от допълнителни енергийни приходи. И ще се справи със сенчестия флот на Путин и сенчестата банкова мрежа в чужбина“, каза фон дер Лейен коментира в социалната медия "X".

Пакетът е резултат от продължителни преговори между постоянните представители на ЕС, които прекараха седмици в дискусии за изключително технически подробности. Одобрението беше отлагано няколко пъти поради резервите, изразени от няколко държави, включително Унгария, която обеща да блокира всякакви санкции, касаещи енергийния сектор.

Мерките са насочени към руския "сенчест флот" от танкери, трансбордиране на втечнен природен газ (LNG), засягайки по този начин за пръв път руския природен газ, както и санкции срещу компании от трети страни, включително Китай, които помагат на Кремъл да заобиколи предишни търговски ограничения.

Пакетът включва:

- Забрана за трансбордиране на руски втечнен природен газ до трети страни през ЕС, включително забрана за услуги за претоварване, както и за трансфери от кораб на кораб и от кораб до брега. 

Ограничаването на втечнения природен газ обаче не отговаря на пълна забрана за внос, както преди това направи единният блок с въглищата и петрола по море - два от най-големите източници на приходи на Москва. Вместо това, компаниите от ЕС все още ще имат право да купуват руски LNG, но ще им бъде забранено да го реекспортират в други страни, практика, известна като трансбордиране.

- Забрана за предоставяне на инвестиции, услуги и стоки за нови LNG проекти в Русия;

Бизнес Видео Подкаст