Екипажът на Polaris Dawn се завърна на Земята след първата космическа разходка

 

Мисията влезе в историята, достигайки до най-голямата височина през последните пет десетилетия

 

Екипажът на мисията Polaris Dawn на SpaceX се завърна у дома, завършвайки петдневната си мисия в орбита, която включваше и първото в света комерсиално излизане в открития космос, съобщава Euronews. Джаред Айзъкман се завърна на Земята с екипажа си в неделя, завършвайки пътуването си, което ги издигна по-високо от всеки друг след луноходите на НАСА.

Капсулата на SpaceX се приземи в Мексиканския залив близо до Драй Тортугас във Флорида. Заедно с нея на борда са и технологичния предприемач Джаред Айзъкман, двама инженери на SpaceX и бивш пилот на Thunderbird.
 
Мисията, която остана в историята 

Екипажът осъществи първата частна космическа разходка. Те обикаляха на близо 740 километра над Земята, по-високо от Международната космическа станция и космическия телескоп Хъбъл. Техният космически кораб достигна пикова височина от 1408 километра след излитането във вторник.

Айзъкман стана едва 264-ият човек, излязъл на космическа разходка, откакто бившият Съветски съюз отбеляза първия резултат през 1965 г. Сара Гилис от SpaceX е 265-ата. Досега всички излизания в открития космос се извършват от професионални астронавти.

„Завършихме мисията“, каза Айзъкман по радиото, докато капсулата се подклаждаше във водата, очаквайки екипа за възстановяване. В рамките на един час и четиримата излязоха от космическия си кораб, размахвайки юмруци от радост, когато се появиха на палубата на кораба.

 

Разходка в космоса 

По време на комерсиалната космическа разходка в четвъртък люкът на капсулата Dragon бе отворен едва половин час. Айзъкман излезе наполовина в открития космос, за да тества, за кратко, чисто новия скафандар на SpaceX. Космическата разходка продължи по-малко от два часа, значително по-кратко от тези на Международната космическа станция. По-голямата част от това време беше необходимо за намаляване на налягането в цялата капсула и след това за възстановяване на въздуха в кабината. 

SpaceX смята краткото упражнение за отправна точка за тестване на технологията на скафандъра за бъдещи, по-дълги мисии до Марс.

Айзъкман няма да разкрие колко е похарчил за първата комерсиална космическа разходка. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст