1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

EК одобри помощ за „Булгаргаз“ за 400 млн. евро заради войната в Украйна

Свят

„Булгаргаз“ е изключителен обществен доставчик на природен газ в България, непряко изцяло притежаван от българската държава

Европейската комисия одобри мярка, отпусната от България, на стойност от около 400 млн. евро (800 млн. лева) в подкрепа на обществения доставчик на природен газ в България, „Булгаргаз“ в контекста на войната на Русия срещу Украйна, съобщиха от ЕК. Схемата беше одобрена съгласно временната рамка за държавна помощ при кризи, приета от ЕК.

„Булгаргаз“ е изключителен обществен доставчик на природен газ в България, непряко изцяло притежаван от българската държава. Според ЕК поради спирането от страна на Русия на дългосрочния договор на „Булгаргаз“ ЕАД с „Газпром експорт“, който покрива 90 % от количествата природен газ, доставян от „Булгаргаз“ ЕАД на клиенти, компанията е изправена пред необичайни нужди от ликвидност, за да осигури доставките си на природен газ в контекста на покачването на цените на газа на европейските енергийни пазари.

Помощта по тази мярка е под формата на заем със субсидирани лихвени проценти, предоставен от българското министерство на енергетиката.

Каква цена на газа да очакваме през ноември:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии