1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

„Дрон за $400 унищожава танк“: Как Украйна използва AI, за да се бори с Русия

„Дрон за $400 унищожава танк“: Как Украйна използва AI, за да се бори с Русия

Около 200 украински компании произвеждат дронове за военните

От началото на руската пълномащабна инвазия, Украйна приложи изкуствения интелект на бойното поле, за да се защити от руската кибер и информационна война, казва Центърът за европейски политически анализи (CEPA).

На бойното поле автономни украински дронове, военни и цивилни, идентифицират и поразяват руски цели. AI автоматизира излитането, кацането, както и насочването. През октомври масова украинска атака с дрон повреди 16 безпилотни руски летателни апарата и кораби в пристанището на Севастопол, в окупирания Крим.

Дрон за 400 долара може да унищожи танк за милиони

Тези дронове са все по-често домашно производство: около 200 украински компании произвеждат дронове за военните и правителството е решено да увеличи допълнително местното производство. Импровизираните FPV дронове камикадзе са сглобени от вносни компоненти. Те са евтини и ефективни. Струват само 400 долара, а могат да унищожат руски танк за милиони, казват украински експерти.

Украинците използват изкуствен интелект, за да анализират сателитни изображения и кадри от дронове, снимки от социалните медии и разузнавателна информация, за да създадат многопластова картина на ситуацията. Тези „Google карти за военни“ помагат на украинските командири да вземат информирани решения.

Софтуер за лицево разпознаване

В документирането на войната ролята на AI е значителна. Софтуерът за лицево разпознаване, базиран на AI, позволява на украинските правоприлагащи органи и журналисти да идентифицират руски военни престъпници.

Снимка: Reuters
Изкуствен интелект възстановява Украйна

AI дори планира възстановяването на Украйна. Украинска компания ReThink, обучена от AI, разпознава строителни материали в повредени сгради в Буча въз основа на данни с отворен код и изображения от дрон. Тази информация позволява на правителството да планира най-ефективния начин за възстановяване. AI помага да се определят и зоните, минирани от руснаците.

Медии и пропаганда

Украинското правителство и независимите медии използват AI, за да се изправят срещу руската пропаганда.

Понякога изображенията, генерирани от AI, се оказват противоречиви. Парламентът на Украйна трябваше да изтрие туит за руска ракетна атака срещу град Днепър по-рано тази година, която беше придружена от генерирано от AI изображение на ранено момче. Подобно използване на AI уврежда достоверността на информацията, идваща от украински официални източници.

AI може да бъде нож с две остриета

Русия го използва, за да генерира и автоматизира разпространението на подвеждащо съдържание, известно още като „дийпфейк“. Видео от 2022 г. на президента Володимир Зеленски, който призовава украинците да се предадат, не успя да убеди украинците, но експерти предупреждават, че руският изкуствен интелект се подобрява.

Снимка: Reuters

Въпреки тези опасности украинците разчитат на новите технологии. Украински стартъпи като LetsData, Osavul и Mantis Analytics анализират големи обеми данни от социалните медии. Тяхната цел е да идентифицират мрежи, свързани с Кремъл, и да проследят дезинформацията.

Технологиите за киберзащита, споделени с Украйна от нейните западни партньори и големите технологични компании, позволяват на Киев успешно да отблъсне повечето руски атаки. Най-малко 470 кибератаки бяха насочени към Украйна през последната година, но тяхното въздействие беше ограничено.

Докато светът обсъжда въздействието на изкуствения интелект, украинците вече го използват. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии