1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

Чарлз вече е по-богат от майка си. Но как?

От 2011 до 2022 г. принцът на Уелс е успял да увеличи приходите на херцогството с 42,6%

Личното състояние на британския крал Чарлз III достига 600 млн. паунда, което надвишава това на майка му кралица Елизабет Втора, съобщава „Сънди таймс“.

 

Негово Величество е успял да постигне такъв впечатляващ резултат не само благодарение на наследството, получено от майка му, но и благодарение на успешното управление на херцогство Корнуол.

Повече за короната на новия крал:

 

Става въпрос за няколко недвижими имота, които са принадлежали на настоящия монарх, докато още е бил престолонаследник и принц на Уелс. В списъка на най-богатите хора във Великобритания състоянието на Елизабет II се оценява на 370 млн. паунда.

 

Снимка: Getty Images

От 2011 до 2022 г. принцът на Уелс е успял да увеличи приходите на херцогството с 42,6% до 25,4 млн. паунда годишно. Общата стойност на 130 000 акра (52 600 хектара) земи на херцогството в цялата страна, както и 260 ферми и стадион в Лондон, се е увеличила с почти 50%, до 1,04 млрд. паунда.

 

Само от 2012 до 2022г. настоящият държавен глава е спечелил 212,7 милиона паунда от именията, плащайки доброволно данък, което официално не е длъжен да прави, предава БТА.

 

„Сънди таймс“ отбелязва, че 74-годишният монарх е известен и със своята пестеливост. Така че той често носи костюми, купени преди много години, и е много педантичен относно пестенето на електроенергия.

Снимка: Getty Image

След възкачването на трона на Чарлз през септември миналата година, херцогство Корнуол премина към най-големия му син принц Уилям, който автоматично стана наследник на трона.

 

Самият монарх, веднага след смъртта на майка си, стана собственик на недвижимо имущество на обща стойност 652 млн. паунда, наречено херцогство Ланкастър, както и на Собствеността на короната (Crown Property) - набор от земи и владения във Великобритания и в чужбина за 15,6 млрд. паунда. В този случай обаче става дума за държавната собственост на короната, а не за лично богатство на Негово Величество.

 

Снимка: Getty Images

Чарлз е наследил солиден пакет от недвижими имоти от майка си. Той включва кралското имение Сандрингам в Норфолк в Източна Англия с приблизителна стойност от 55 млн. паунда и замъка Балморал в Шотландия, заедно с 50 хил. акра (повече от 20 хиляди хектара) земя около него. Балморал е имение, закупено от принц Албърт за съпругата му кралица Виктория (1819-1901) през 1852 г. и където Елизабет II почина на 8 септември 2022 г., което се оценява на 210 млн. паунда.

 

Като се има предвид, че недвижимите имоти са преминали от суверен на суверен, на Чарлз III е спестена необходимостта да плаща данък върху наследството, който иначе е 40%.

 

Освен всичко това, настоящият монарх получи от Елизабет II инвестиционен портфейл от около 100 млн. паунда, елитни състезателни коне на стойност около 27 млн. паунда, както и колекция от марки и предмети на изкуството, чиято цена е трудно да се определи.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5