Блокираните в космоса астронавти нарушиха мълчанието, какво казаха?

Суни Уилямс и Буч Уилмор ще останат в Международната космическа станция до 2025 г.

 

Астронавтите Суни Уилямс и Буч Уилмор отпътуваха за Международната космическа станция на 5 юни, при третия и последен тест на новата капсула Starliner на Boeing и първото ѝ изстрелване с екипаж.

Астронавтите останаха блокирани в станцията, след като корабът им се повреди и вероятно ще останат там до 2025 г.

 

Уилмор каза, че са открили някои неща, които са ги притеснили и не са искали да рискуват да се връщат със Starliner.

НАСА каза, че двойката вместо това ще се върне с кораб на SpaceX през февруари 2025 г. - удължавайки първоначалната си осемдневна мисия на повече от осем месеца.

 

Говорейки на пресконференция на 13 септември от Международната космическа станция, Уилмор каза: „Това, което направихме беше еволюционно. Участвахме от самото начало във всички процеси на оценка на нашия космически кораб, Калипсо".

„Като пилот на космически кораб, последното нещо, което искате да видите е как корабът тръгва към земята без вас. Но ето, че се случи.“, добави той.

Запитан дали се чувства разочарован от Boeing, след като Starliner се върна на Земята без екипажа си, Уилмор каза: „Разочарован? Категорично, не. Никога не ми е идвало на ум.“

Астронавтът каза на пресконференцията, че Boeing трябва да направи някои подобрени.

„След случилото се бяхме много щастливи, че имаме космическата станция и че имахме възможност да останем там, докато дойде време да се върнем.“, добави той.

Уилямс сподели, че им липсват семействата им по време на продължителния им престой на Международната космическа станция.

Астронавтът добави: „Липсват ми моите две кучета, липсват ми моите приятели. Но знаете ли какво? Има толкова много хора на Земята, които ни изпращат съобщения. И това ни кара да се чувстваме като у дома си.“

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст