1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Автоиндустрията ще движи приходите от продажба на чипове през 2023 г.

Основен проблем за производството на чипове остава липсата на квалифицирани кадри

Недостигът на чипове по време на пандемията нанесе сериозни щети на автомобилния сектор, както и на плановете му за разширяване на производството на електрически превозни средства и развитие на технологиите за автономни коли. Това накара производителите на чипове да се фокусират върху приходи от продажби, свързани с тази индустрия, пишат световни агенции.

Проучване на KPMG и Global Semiconductor Alliance, което се отнася до 151 ръководители на компании за полупроводници, установява, че автомобилният сектор ще бъде най-значимият двигател за растеж на приходите от продажбата на чипове през 2023 г., измествайки индустрията на безжичните комуникации на второ място.

Към момента приходите от автомобилни чипове възлизат на около 50 млрд. долара, но се очаква ръст с 8 на сто през 2023 г., като те  ще достигнат 200 млрд. долара до средата на следващото десетилетие.

„Нуждата от чипове ще нараства с ръста при електромобилите“, казва експертът Линкълн Кларк от KPMG US.

Повечето съвременни автомобили използват повече от 1000 чипа, като броят се очаква да нарасне двойно с въвеждането на повече функции за автономно управление, което показва, че индустрията се нуждае от разнообразни чипове, а също и от количества.

„Преди чиповете не бяха приоритет, но с недостига компаниите вече мислят стратегически“, казва Ирен Синорино, управляващ директор на KPMG и допълва, че се обръща все по-голямо внимание на оргигиналното оборудване за автомобили.

Кларк междувременно отбелязва зараждащата се тенденция в индустрията, където автомобилните компании залагат на собствен дизайн и разработка на чипове.

Проучването показва още, че сред основните проблеми е намирането на достатъчно висококвалифицирани служители. Търсенето на таланти става все по-трудно и компаниите за чипове се конкурират с големите технологични имена.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии