1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Как да изберем авточасти за своя автомобил?

БГ Бизнес

Основни стъпки при избор на авточасти

                                                       Платен материал

Колкото и добре да се грижите за автомобила си, все някога ще дойде момент, в който ще ви се наложи да извършите смяна на някоя авточаст.

И тогава трябва да сте напълно подготвени как да направите възможно най-добрия избор на необходимите авточасти.

Снимка: iStock
Основни стъпки при избор на авточасти: кратко ръководство

Съвместимост

Предполагаме сте наясно, че не всички части са съвместими с всички модели и марки превозни средства.

Ето защо преди покупката, без значение дали пазарувате от магазин за авточасти онлайн или от физически магазин трябва да се уверите, че частите са съвместими с модела, марката и годината на производство на вашия автомобил.

Проверка на съвместимостта най-лесно можете да направите като погледнете номера на шасито на автомобила.

Снимка: iStock
Качество

На пазара се предлагат авточасти както с различно качество, така на различни цени.

Оригиналните авточасти например са идентични с тези, с които производителят оборудва превозното средство по време на монтажа.

Това означава, че качеството на материалите, както и контролът при производството на продукта са с изключително високи, което гарантира максимална надеждност.

Ако се спрете на оригинални авточасти със сигурност ще получите продукт с много високо качество, но трябва да се подготвите да заплатите за него по-висока цена.

ОЕМ частите пък се произвеждат с оборудване на производителя на автомобила, по същите технологии, със същите материали и контрол на качеството, които са вложени при производството на оригиналните части.

Казано иначе, ОЕМ авточастите са одобрени от производителя на вашия автомобил и той гарантира за тях.

Ако се спрете на покупка на ОЕМ части ще получите продукт със също толкова високо качество като оригиналния, но цената ще е малко по-ниска.

Авточастите под лиценз се произвеждат от производители различни от производителя на автомобила, но използват същите материали и технология като при производството на оригиналните и ОЕМ частите.

Ако се спрете на продукти под лиценз е възможно да има малки разлики от оригинала, но цената ще е по-ниска.

Освен тези три вида авточасти в търговската мрежа могат да се открият още: възстановени, ремонтирани и употребявани авточасти.

Първите два вида също са доста качествени и се предлагат на доста по-ниски цени от новите, което ги прави доста приемлив вариант за покупка, докато с употребяваните части е добре да бъдете доста внимателни.

Търговец

На кой от многото канали за дистрибуция да се спрете също изисква внимателно обмисляне.

Така например, ако се насочите към покупка на авточасти от официални представители на производителя ще получите продукт с гарантирано високо качество, но и на доста високи цени.

Ако се спрете на покупка от физически магазин или магазин за авточасти онлайн, тогава можете да се възползвате от бърза логистика, богат асортимент и цени, които са доста по-достъпни.

В този случай обаче трябва да внимавате с избора на магазин и да се спрете на този, който се ползва с доверието на потребителите.

Гаранция

Без значение каква част купувате и от къде я купувате, тя задължително трябва да е придружена с гаранция.

Това е изключително важно, тъй като с предоставянето на гаранция на практика търговецът удостоверява, че гарантира за продукта, който ви продава.

Освен това, ако случайно по време на гаранционния срок авточастта се повреди, търговецът е задължен да се погрижи за отремонтирането или замяната ѝ.

Сравнение на цените

Не бързайте с покупката на авточастите, преди да сте разгледали поне няколко магазина и цените, на които предлагат продуктите си.

Даваме ви този съвет, тъй като с малко повече време, което да отделите в търсене на желаната част и сравнение на цените, на които се предлага в различните магазини е  напълно възможно да я откриете на доста разумни цени.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии