Астронавт, прекарал месеци в космоса, споделя „голяма лъжа“, която осъзнал, след като видял Земята

Ето какво разказва той

 

Бившият астронавт Рон Гаран прекара 178 дни в космоса и моментът, в който той гледаше надолу към Земята от Международната космическа станция, го накара да изпита това, което е известно като „Ефект на прегледа“.

„Ефектът на прегледа“ често се получава, когато астронавтите отидат в космоса и погледнат надолу и видят Земята от тази перспектива за първи път. Опитът „променя начина, по който астронавтите виждат и мислят за нашата планета и самия живот“, обясняват от НАСА.

Гаран е натрупал „повече от 71 милиона мили в 2842 орбити на нашата планета.

В интервю за Big Think Гаран обясни: „Продължаваме да се опитваме да се справим с проблеми като глобалното затопляне, обезлесяването, загубата на биоразнообразие като самостоятелни проблеми, когато в действителност те са просто симптоми на основния проблем и проблемът е, че ние не се виждаме като планетарни човеци“.

„Когато погледнах през прозореца на Международната космическа станция, видях проблясъците на светкавични бури, видях танцуващи завеси от полярни сияния, които изглеждаха толкова близо, сякаш можехме да протегнем ръка и да ги докоснем, и видях невероятното тънкост на атмосферата на нашата планета. В този момент бях ударен от отрезвяващото осъзнаване.", споделя астронавтът.

 

Гаран беше поразен от осъзнаването, че нашата планета - и всяко живо същество на нея - се поддържат живи от "тънък слой хартия".

„Видях преливаща биосфера, обединена с живота, не видях икономика, но тъй като нашите създадени от човека системи третират всичко, включително самите животоподдържащи системи на нашата планета, като дъщерно дружество на глобалната икономика, повече от очевидно е, че живеем в лъжа“, продължи той.

Откакто се завърна от мисията си, Гаран „продължава да работи за по-чиста, по-безопасна и по-спокойна планета“, призовавайки другите: „Трябва да преминем от мислене, икономика, общество, планета към планета, общество, икономика. Това ще продължи нашия еволюционен процес. Няма да имаме мир на Земята, докато не признаем основния факт за взаимосвързаната структура на цялата реалност.", добавя той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст