1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Американка, руснак и първата жена от Беларус кацнаха успешно на МКС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Американка, руснак и първата жена от Беларус кацнаха успешно на МКС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Космическата станция е една от последните области на сътрудничество между Русия и Запада

Руският космически кораб "Союз" с американка, руснак и първата жена от Беларус успешно кацна на Международната космическа станция (МКС), предават световните агенции.

Излитане на руската станция "Союз" за Международната космическа станция

Екипажът, състоящ се от американския астронавт Трейси Дайсън, опитния руски космонавт Олег Новицки и Марина Василевски – първата жена космонавт от Беларус на МКС, излетя преди три дни с кораба "Союз" от космодрума Байконур в Казахстан. Първоначалното изстрелване беше планирано за четвъртък, но излитането беше отложено за събота в последния момент поради технически причини.

Към тях на МКС се присъединиха астронавтите на НАСА Лорал О'Хара, Мей Доминик, Майк Барат и Жанет Епс и руснаците Олег Кононенко, Николай Чуба и Александър Гребенкин.

Снимка: Reuters

Дайсън е на МКС за трети път, където ще прекара шест месеца, преди да се върне на Земята през септември с Кононенко и Чуба, които след ще завършат своята едногодишна мисия.

Василевска ще прекара 12 дни на МКС и ще се върне на Земята с О'Хара.

Космическата станция, която беше символ на стоплянето на отношенията в името на науката след Студената война, сега е една от последните области на сътрудничество между Русия и Запада, след началото на войната в Украйна.

Снимка: Reuters

НАСА и нейните партньори се надяват да продължат да експлоатират станцията до 2030 г.

"Союз" беше единственият начин да се стигне до Международната космическа станция, а от няколко години транспортът се извършва и от американската частна компания SpaceX на милиардера Илон Мъск.

Снимка: Reuters

Всичко това не помрачи амбициите на Русия, която иска да прекрати участието си в МКС през следващата година и да се концентрира върху изграждането на собствена космическа станция.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии