1 USD
1.82839 BGN
Петрол
117.538 $/барел
Bitcoin
$28,884.7
Последвайте ни
1 USD
1.82839 BGN
Петрол
117.538 $/барел
Bitcoin
$28,884.7

В ерата на "презаетите": Как да не ви хванат, докато работите на две места

Мнение
 

Епидемията и работата от вкъщи отвори възможности за намиране на втора или дори трета работа

Намирането на втора работа може да се окаже много примамливо от финансово отношение, а с настоящата ситуация, в която почти всичко може да се върши от вкъщи, това става и относително лесно.

Все повече млади професионалисти, които смятат, че могат да се натоварят повече от това, което им предлага настоящата работа, решават да започнат нова, че дори и трета, пише "Гардиън".

Трендът става все по-силен с настъпването на COVID пандемията и желанието на специалистите да изкарват повече.

Тук не говорим само за ангажимент веднъж или два пъти седмично или месечно, а за ново място на пълно работно време. Разбира се, без за това да разберат "титулярните" шефове.

Вместо компютърни игри - втора работа

Един такъв пример е Джейми, който е на 25 години и е софтуерен инженер. Заради това, че прекият му отговорник рядко се интересува от дейностите му, той често в работно време играе компютърни игри с познати.

В същото време Джейми осъзнава, че възнаграждението, което получава по-скоро не го удовлетворява и започва да търси алтернативни.

Не след дълго той вече е служител на втора компания, отново на пълен работен ден.

И двете компании имат относително „ниски очаквания към работата ми“, което спомогна новият начин на живот да не натоварва прекалено, казва Джейми.

Друг „презает“ служител на име Сам разказва, че е стигнал така до трето назначение, но в един момент не е могъл да се справи и е прехвърлил работата на сестра си, като й е дал потребителското име и парола за достъп до работната среда на съответната компания.

Рискове

Един от основните рискове на хора, попаднали в ситуацията на Джейми и Сам, е това работодателите им да не разберат, че се трудят и за друга компания.

Някои от фирмите дори имат клаузи в договорите си със служителите, които не позволяват това да се случи и предвиждат сериозни неустойки за нарушаване заради принципа да не се извършва конкурентна дейност.

Как да запазим и новото работно място?

37-годишният Айзък, който работи в IT индустрията също влиза в категорията на Сам и Джейми, но той решава, че трябва бъде полезен на други озовали се в неговата ситуация и създава сайта (overemployed.com - "презает").

По думите му е възможно някои от шефовете да не реагират с гняв като разберат, че някои от служителите им работят на друго място, но за всеки случай в сайта си той дава няколко съвета:

  • Внимавайте с кого споделяте информацията за своите местоработи, колега, роднина или приятел може да се окаже в позиция, в която дори без да иска да сподели вашата тайна
  • Подберете кръга от приятели в социалните мрежи (LinkedIn, Facebook и др), които могат да видят определена публикация, която споделяте или харесвате и имаща отношение към работното ви място. Един от съветите е дори да си създадете изцяло нови профили в тези сайтове и приложения.
  • Представяйте някои факти от живота и кариерата ви по различен начин пред единия и другия работодател - прекалената конкретика може да доведе до неприятни въпроси.
  • Припомнете си правилото #1

Тези материали не трябва да служат като окуражаване към действия, които противоречат на вашите трудови и договорни отношение с работодатели и партньори, пише overemployed.com. В същото време правото на труд е едно от основните гарантирани в конституциите и законодателството на развитите държави.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии