„Спасихме млад талант на „Лудогорец“ от контузии с генетични изследвания“ (ВИДЕО)

Боряна Герасимова, която стана предприемач след челен сблъсък с живота и излекуван рак

 

Необходимостта на Боряна Герасимова да стане предприемач е по-скоро челен сблъсък с живота, отколкото желание за постигане на успех. Лектор на събитието „Кошер“ на Тук-Там , тя открива предприемачеството по трудния начин.

Едва на 26 годишна възраст тя получава диагнозата Лимфом на Ходжкин – вид рак на кръвта, който нерядко поразява млади хора. Преживяното е толкова шокиращо и трудно, че разделя живота ѝ на два периода – преди и след рака. И в двата периода всичко е различно. Ценностите и приоритетите ѝ се пренареждат.

„Бях много изплашена и отчаяна. Имах много неясна представа какво бъдеще ще имам и ще имам ли бъдеще изобщо. За щастие тази къса клечка, която бях изтеглила, се оказа малко по-дълга от очакваното, защото Лимфом на Ходжкин е едно от най-лечимите онкологични заболявания. Въпреки че имах огромен тумор в гръдния кош, те успяха да го стопят с лъче и химеотерапия“, си спомня тя.

Връщането към живота обаче се оказва на моменти по-трудно от лечението. Боряна ежедневно се пита какво следва оттук нататък.

„Аз ще имам ли десетилетия пред себе си, или само години? Мога ли да си планирам отпуск след няколко месеца или пак ще съм в онкологията“, докато си задава тези въпроси и търсейки начин как да си помогне здравословно започва да се интересува от възможностите на персонализираната медицина.

По онова време, преди 15 години, в България никой не говори на тази тема – т.е. персонализирано лечение на база нашия геном. Нито има лекари, които да препоръчат подходящи изследвания, нито лаборатории, които да ги изпълнят.

 

Боряна вярва, че здравето ни не е даденост. То е резултат от ежедневна, целенасочена и проактивна грижа. Затова, ако планираш кариерата си, семейството, ваканциите, покупките си, защо не направиш най-важната стъпка – да започнеш да планираш и здравето си? Тя научава това по трудния начин, но решава, че има отчаяна нужда да го направи първо за себе си, а след това и създава първата в България компания за превантивна медицина с решения, базирани на генома.

„За мен и до ден днешен бизнесът е кауза – т.е. да помогна на колкото се може повече хора да не минават през ада, през който аз трябваше да премина“, казва тя за създаването на Re:Gena.

От какво се разболява „българският геном“?

Към нея за подобен тип изследвания се свързват хора с онкологични заболявания, метаболитно заболяване като ендометриоза или автоимунни заболявания като Тироидит на Хашимото.

Боряна казва, че различното в нейната работа и онова, което отнема малко време на хората да разберат е че екипът ѝ не поставя диагнози, нито казва на хората от какво точно ще се разболеят на база изследванията, на генома, които правят.

„Ние изследваме т.нар. полигенни заболявания, които зависят от начина на живот и от средата ни. Ние имаме изявени генетични предразположености, например едно хронично възплание може да доведе до много заболявания, ако човек не знае и не може да намали този риск. Ние изледваме хронично възпаление, оксидативен стрес, метаболизъм на витамин D, костна плътност, метелиране, метаболизъм и така целим да увластим човека да се грижи по-добре за себе си чрез подходящо хранене и начин на живот“, разяснява Боряна.

По нейни думи тя забелязва много пациенти у нас с автоимунни заболявания – например Тироидит на Хашимото. Боряна разяснява, че много от тези хора не взимат правилния медикамент, а генетичните изследвания могат да покажат и как организмът ни приема определени лекарства.

„Ако ние знаме, че една 20-годишна жена има предразположеност към намалена костна плътност, тя има десетилетия пред себе си, през които тя може да повлияе на развитието чрез хранене, чрез движение, може да проследява и ако започне да калцира да го открием, а не една жена на 60 години, която вече има фрактури“, казва Боряна Герасимова.

Друг случай довежда при Боряна и най-малкия пациент – бебе на една година, чиято майка дълги години страда от инфертилитет, която успява забременее по естествен начин след ДНК изследване и полагане на изключителни грижи за себе си след получаването на резултатите.

Снимка: bTV
Случаят „Лудогорец“

Приложението на генетиката в спорта е огромно. Методът в България вече работи върху атлети на много високо професионално ниво в България и ЕС. Това, което спортистите могат да научат от генетичните изследвания е към какъв вид травми са предразположени, как да ги предотвратят, как да подобрят храненето си и нуждата от почивка между тренировки и състезания според нуждите на тялото си.

 

Млад футболист от Академия „Лудогорец“ е един от най-успешните случаи на RE:Gena. В рамките на 5-6 месеца момчето прави 3 травми на една и съща мускулна група, но на различни места.

„Те имат добър екип от експерти и въпреки всички добри практики, не успяваха да го стабилизират. Ние направихме ДНК анализ, направихме нужните консултации с експерти. Трябва да е ясно, че самият ДНК анализ е изследване и той трябва да се коментира от експерти“, добавя тя.

Снимка: Lap.bg

Трима лекари анализират резултатите на момчето и родителите му, изграждат специален хранителен режим и консултират екипа от треньори какви промени в тренировките да бъдат направени.

„Вече две години момчето няма контузия. Стана пълнолетен и вече ще следим неговото представяне. Този случай беше финалист на най-голямата Конференция по спортна медицина в света“, разказва тя.

Причината за травмите се оказва генетична предразположеност за травми на меките тъкани. На анализа се виждат слабостите на кои меки тъкани конкретно се появяват определените травми. Вижда се и че той не може да се възстановява много бързо при натоварвания и когато не е добре възстановен е склонен да прави травми. Друго интересно е, че генетично той има по-добър толеранс към болка и поради тази причина приема болката като нормално усещане. В много случаи не може да реагира навреме. Някои от травмите му, според лекарите, той е трябвало да усети на терена, а той е продължавал мача докрай, без да има реално усещане кога се получава травмата. Днес вече той може да предотвратява подобни ситуации и да реагира навреме.

По думи на Боряна има гигантска бизнес ниша в развитието на този отрасъл, а в България и Федерацията по художествена гимнастика вече работи със способите на генетичните изследвания.

Вижте как генетиката показва от колко кофеин се нуждае тялото ни?

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст