1 USD
1.92163 BGN
Петрол
96.18 $/барел
Bitcoin
$22,802.6
Последвайте ни
1 USD
1.92163 BGN
Петрол
96.18 $/барел
Bitcoin
$22,802.6

Петков: "Газпром" може да остане в микса, но трябва да има алтернативи

 

„Нова ера на сътрудничество“ обявиха българският премиер и енергийният министър на южната ни съседка в Комотини

Докато ние можем да внасяме газ от Гърция, ще можем да изнасяме ток за южната ни съседка, като целта е бизнесите да получат предвидимост и конкурентни цени.

Това подчерта премиерът Кирил Петков, който инспектира измервателната станция от строящата се газова връзка между двете страни в Комотини.

"Мен много ме е яд, че тази зима цената на газа беше толкова висока, защото този проект не е завършен", подчерта Петков, като по думите му синьото гориво от Азербайджан е с 1/3 по-евтино.

Трябва да сме готови за всеки сценарий, като "Газпром" може да остане част от нашия микс, но едно е да имаш опции и друго - да нямаш, допълни Петков.

По думите му със завършването на интерконектора алтернативните точки на достъп стават три и ще са достатъчни за нуждите на страната - през новата връзка, през "Неа Месемврия" и на интерконектора с Турция.

Той, енергийният министър Александър Николов и министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Костас Скрекас прелетяха с хеликоптер над трасето.

По думите на Петков тръбите са положени, голямата част са и тествани, а има по-малко от два месеца работа по обекта в Комотини. Той отново подчерта, че за три месеца прогресът по интерконектора е по-голям, отколкото за последната една година.

„Нова ера на сътрудничество между България и Гърция започва от енергийния сектор“, подчерта гръцкият енергиен министър Костас Скрекас.

Българският му колега Александър Николов допълни, че проектът е критичен не само за двете страни, а за цяла Югоизточна Европа.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Нова бионична ръка се актуализира с различни жестове без да има нужда от настройка

Coldplay
+6

Галерии