1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Експерт: Усещането е, че "Булгаргаз" и "Булгартансгаз" работят като филиали на Газпром

БГ Бизнес
 

Новото ръководство на газовия доставчик трябва да се докаже с новите преговори за доставка на газ

Усещането на много експерти е българските газови дружества "Булгаргаз" и "Булгартансгаз" работят по скоро като филиали на Газпром, отколкото като компании, защитаващи националния интерес. Това заяви енергийният експерт Христо Казанджиев в предаването „Лице в лице.

По думите ми, него колега споменал, че последният договор за доставка от 2012 г. е бил написан от Газпром и да бил даден на българските представители да го подпишат.

Казанджиев каза още, че критерият за интегритет на бъдещото ръководство на Булгаргаз е свързан преди всичко с анализа на обстоятелствата, които формират бъдещото взаимодействие с Газпром и останалите доставчици на природен газ. По думите му тази година трябва да започнат дискусии по нов договор с руския доставчик и е важно новото ръководство да води едни успешни преговори с руската страна.

Експертът посочи, че е смяната на ръководството на Булгаргаз от петък е била очаквана и че старото ръководство се е изчерпало. В крайна сметка те не са женени за тези постове, каза още Казанджиев.

Газът от Азербайджан

Той все пак посочи, че предишното ръководство на „Булгаргаз“ е направило всичко възможно да осигури повече газ от Азербайджан, каза още енергийният експерт.

По отношение на забавяне на строителството на газовата връзка с Гърция той посочи: дълбоко съм убеден в преднамереното саботиране изпълнението на този проект във времето той започнал 2009 година, беше планиран за 2013, за 2015,  2017 г.  Едва сега се върви към приключване, след като на строителя бяха някои преференции по време на строителството, освобождаване от задължения(за достъп на трети страни бел. ред)  и така нататък, допълни Казанджиев.

Пътната карта за строителството на Балкански поток

Казанджиев коментира и темата с ненамерената и до днес пътна карта за строителство на „Балкански поток“ на наша територия.

По думите му тази карта по  недвусмислен начин ще покаже злоупотребата с истината и какви ангажименти са поети от държавата за реализация на проекта "Турски поток"(или балкански бел. ред.) и какво всъщност е получава България като отговор на своите усилия и своите огромни разходи. Така че пак се надявам тази пътна карта някога да излезе на бял свят, каза още Казанджиев.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии